Een geslaagd weekend op de indoorkampioenschappen 2023 powered by Witte Van Moort!

We kijken terug op een sportief en geslaagd weekend van de KNHS Indoorkampioenschappen 2023 powered by Witte van Moort! Dit weekend hebben weer veel dressuurruiters samen met hun paarden en pony’s gestreden om de kampioenstitel voor de klassen M1, M2, Z1, Z2 en ZZ-L.

We hebben tijdens deze drie dagen elf combinaties mogen huldigen met de felbegeerde KNHS-kampioenstitel voor de dressuur. Aan alle kampioenen: van harte gefeliciteerd! En ook alle andere deelnemers willen we feliciteren met de prestaties die zij hebben neergezet!

Volgend weekend nemen we even een korte pauze van de KNHS Indoorkampioenschappen 2023 powered by Witte van Moort en kunnen we genieten van het internationale topconcours The Dutch Masters.

In het weekend van 17, 18 en 19 maart gaan we weer verder met de KNHS Indoorkampioenschappen 2023 powered by Witte van Moort. Ditmaal met het springen bij de pony's. 

Dag één KNHS-Indoorkampioenschappen 2023 powered by Witte van Moort.

Klasse M1 paarden: Jesslin Vinkesteijn en Mississippi (regio Utrecht)

“Het was geweldig en ik heb heel fijn gereden!”, vertelt Jesslin Vinkesteijn enthousiast nadat ze met de prachtige score van 71,444% de gouden medaille in de klasse M1 won. “Het losrijden ging eigenlijk al fijn en de zenuwen vielen wel mee. M’n doel was om een proef neer te zetten zoals ik die thuis kan rijden en dat kwam best wel in de buurt. Dus daar ben ik heel blij mee.”

De amazone vormt een jaar een combinatie met Mississippi en is dolgelukkig met de merrie. “Ze gaat iedere keer weer vooruit en de laatste tijd merk ik dat ze heel erg groeit. Het is een super werkwillig paard, het liefste paard dat ik ooit heb gehad. Ook op de wagen en met opzadelen, ze is overal heel relaxt mee. Dat ben ik niet zo gewend dus dit is echt heel fijn. Ze is gewoon een super lief meisje,” vervolgt Jesslin lachend die getraind wordt door Patrick Berends. “Ik ben heel blij dat Patrick mij wil helpen. Het is ook dankzij hem dat ik deze medaille heb kunnen winnen.”

Klasse M2 paarden: Sophie Welmers en Moulin Rouge (regio Gelderland)

“We moesten als eerste starten dus het was echt mega spannend. Maar ik had echt een super fijne proef gereden en eigenlijk lukte eigenlijk gewoon. Het was zenuwslopend als je dan de hele dag moet wachten maar ik ben echt heel blij, vertelt Sophie Welmers die als eerste van start ging en haar leidende positie niet meer uit handen gaf.

De 22-jarige amazone uit Brummen rijdt de zesjarige Moulin Rouge voor fokker en eigenaar Piet Buwalda. “Moulin Rouge liep in de IBOP naar 80 punten en daarna ben ik haar gaan rijden. Het is echt een super fijne merrie. In het L1 waren we vorig jaar op de Gelderse kampioenschappen reservekampioen en wonnen we brons op de indoorkampioenschappen. Outdoor hebben we M1 gestart en daarin werden we Gelders kampioen en zesde op de Hippiade. En dit seizoen werden we in het M2 derde op de Gelderse en nu gewoon kampioen. Echt geweldig!”

De combinatie traint bij Marjolijn Piller-Kniestedt. “Ik les al heel lang bij Marjolijn. Zij heeft ons helemaal hiernaartoe begeleid en was er vandaag ook bij. Voordat we de proef ingingen zei Marjolijn: gewoon lekker rijden en jij kan dit.”

Dag twee KNHS-Indoorkampioenschappen 2023 powered by Witte van Moort.

Klasse M1/M2 cat. AB pony’s: Lynn Heesakkers en Twister (regio Noord-Brabant)

Lynn Heesakkers is geen onbekende op het podium in Ermelo. Op de Hippiade van vorig jaar won de amazone met Twister een bronzen medaille en vandaag kreeg ze de gouden medaille omgehangen. “Het was een hele leuke dag en ik ben super blij. Ik heb er ook heel hard voor getraind dus het is super mooi om hier nu te staan”, vertelt de 12- jarige amazone uit Berlicum die Twister mag rijden voor zijn eigenaresse. “Het is een hele fijne pony. Ik ben super blij dat ik hem uit mag brengen op wedstrijd en dat hij het zo goed doet. Dit is waarschijnlijk ons laatste dressuurseizoen. Volgend seizoen mag ik met hem gaan springen in het L.”

Klasse Z1/Z2 cat. C pony’s: Indy Schneider en Roosendaal’s Miracle (regio Zuid-Holland)

De kersverse kampioen heeft net de ereronde gerend en komt half buiten adem de ring uit. Ondanks dat de combinatie al vaker het kampioenschap heeft gewonnen, maakt dit de winst niet minder bijzonder. ''Het is geweldig. Ik ben echt super blij! De enthousiaste amazone vertelt hoe zij en haar pony samen tot dit niveau zijn gekomen. ''We trainen bijna elke dag om zo goed te worden. En we doen natuurlijk ook veel leuke en afwisselende dingen zoals een keer springen of in het bos rijden.'' 

Klasse M1/M2 cat. C pony’s: Ima van der Velden en Woldberg’s Tobias (regio Noord-Brabant)

Ima van der Velden won met haar pony Woldberg’s Tobias, alias Toby, al een hele collectie gouden medailles. Dat deden ze in de klasse B, L1, L2 en vandaag voegde het succesduo daar in de klasse M1/M2 nog een gouden medaille aan toe. “Toby ging heel erg goed en ik heb fijn gereden. Ik ben heel blij met deze medaille”, vertelt Ima van der Velden enthousiast.

De 10-jarige amazone uit Gemonde is met andere pony’s ook actief in het crossen en springen en over twee weken mag ze nogmaals naar Ermelo. Dan neemt Ima deel aan het KNHS Indoorkampioenschap springen klasse L categorie C. “Springen vind ik het allerleukst, mijn droom is om later 1,60 te springen.”

Klasse M1 cat. DE pony’s: Lieke Ydema en Heidehof’s Santa Rosa (regio Friesland)

De amazone behaalde met Heidehof's Santa Rosa, de pony van haar zus, de eerste plaats in de klasse M1 cat. DE. De combinatie behaalde samen een nette score van 68,389%. Dat ze vandaag de kampioenstitel zou behalen had de kampioen van te voren niet gedacht. ''Ik had helemaal niet in de gaten dat ik bovenaan stond totdat ik het iemand anders in de brasserie hoorde zeggen.'' 

Klasse Z2 cat. DE pony’s: Isabella Karajkovic en First Hummer (regio Gelderland)

Isabella Karajkovic won met haar pony First Hummer zowel de klassieke proef als de kür op muziek en werd daarmee overtuigend kampioen in de klasse Z2. “Ik heb heel fijn gereden en alles eruit gehaald wat erin zit. Meer dan je best kan je niet doen”, vertelt de stralende kampioene die bijgestaan werd door haar trainster Coby van Baalen. “Coby zei tegen me: alles hetzelfde blijven doen en gewoon rijden zoals je daarvoor hebt gereden. Ik ben heel blij dat Coby erbij was en me heeft geholpen.”

“Ik hoop op een plekje in het EK-team, dat zou geweldig zijn. En verder wil ik graag goed meerijden op internationale wedstrijden en meer een combinatie worden”, vervolgt de 13-jarige Isabella over haar plannen en doelen met First Hummer. “Hummer is een geweldige pony die heel graag wil werken. Hij is soms wel wat schrikkerig waardoor ik er goed aan moet blijven rijden maar voor de rest is het echt een fantastische pony. Geweldig gewoon wat er vandaag is gebeurd.”

Klasse M2 cat. DE pony’s: Esmee Warlich en Brego (regio Limburg)

“We hebben het fantastisch afgesloten vandaag. Echt geweldig”, vertelt de dolgelukkige kampioene Esmee Warlich als ze met haar gouden medaille en sjerp van het podium afkomt.
“Het losrijden ging al heel goed. Brego was braaf en relaxed. Toen was ik al blij. De proef ging ook echt heel goed met weinig foutjes.”
De 17-jarige amazone uit Wittem heeft Brego al vanaf zijn tweede jaar. “Ik heb Brego zelf zadelmak gemaakt en zelf opgeleid. Nu gaan we doortrainen naar het Z.”

Dag drie KNHS-Indoorkampioenschappen 2023 powered by Witte van Moort.

Klasse Z1 paarden: Lotje Schoots en Irvin (regio Utrecht)

Het deelnemersveld in de klasse Z1 kende maar liefst 33 deelnemers. Na de eerste pauze reed Lotje Schoots een mooie score van 68,714% en uiteindelijk kwam niemand daar meer bij in de buurt. Zij mag zich dus de kersverse KNHS-kampioen van de klasse Z1 noemen!
De kampioene vertelt vlak voor de prijsuitreiking hoe zij de dag heeft beleefd: “Het was één van de beste proeven van mijn paard Irvin. Hij is met zijn zes jaar nog heel jong en heeft maar weinig ervaring maar hij was er vandaag heel erg goed ‘aan’. Er zaten wel twee kleine foutjes in mijn proef, maar voor de rest was ik heel tevreden. Zeker omdat het ook heel druk was om de ring. Hij is nog  hengst maar hij heeft zich keurig gedragen dus ik ben heel trots op hem. Hij heeft niet alleen een fijn karakter maar bezit ook gewoon heel veel talent. Met het grootste gemak laat hij alle oefeningen zien. Hij heeft ons vandaag wederom op de goede manier verrast. Ik ben heel blij met hem!”

Klasse Z2 paarden: Febe van Zwambagt en Le Vermont (regio Gelderland)

Vlak nadat de uitslag van de Z2 Kür op muziek bekend werd gemaakt, klonk bij de ingang van de Amaliahal een luid gejuich. Febe van Zwambagt reed een geweldige Kür met haar paard Le Vermont en pakte zo de overwinning in de klasse Z2 sponsored by HORKA.
In een eerste reactie laat de dolgelukkige winnares weten: “Ik moest vanochtend tijdens de eerste proef heel vroeg starten en dan komt er zo’n grote groep na jou dus is het wel spannend hoe dat gaat. Maar ik was erg tevreden over mijn paard. Ik baalde stiekem een klein beetje dat ik op het laatst werd ingehaald in het klassement en dus niet als leider van start ging in de Kür. Alleen dat had ik op de Gelderse ook en toen kwam het ook goed en nu dus gelukkig ook. Mijn paard voelde zeker heel goed in de Kür. Het was pas de tweede keer dat ik met Le Vermont een Kür reed, maar hij deed het echt super. Hij vindt het heus wel spannend maar blijft altijd goed bij de les, ook in zo’n entourage. Daar was ik heel erg blij mee! Hij heeft een ontzettend fijne uitstraling en laat nu al techniek zien voor het zwaardere werk straks. Dus ik heb zeker verwachtingen van hem voor de toekomst.”

Klasse ZZ-L paarden: Niels Bax en First Lewis (regio Limburg)

De net gehuldigde kampioen in de klasse ZZ-L geeft een eerste reactie op zijn overwinning. ‘’Blij, ik ben echt super blij over allebei mijn proeven. En natuurlijk ook heel trots op mijn paard.’’

‘’Tijdens mijn eerste proef was ik wel goed tevreden. Bij de kür dacht ik wel, nu moet ik proberen het laatste eruit te rijden. Ik merkte dat First Lewis wel iets moe was, maar hij gaf zichzelf voor de volle 100%. Dus tijdens de kür dacht ik wel, ja veel beter kan het op dit moment niet.’’ Niels kijkt met een positieve blik naar de toekomst. ‘’First Lewis is een goedgekeurde dekhengst van onszelf. Dus ik ga lekker doorrijden voor de subtop. Mijn paard wordt dit jaar zeven, dus dan kunnen we weer voor de WK selecties meegaan.’’ 

Geplaatst op: