Eerste springweekend KNHS indoorkampioenschappen 2023 powered by Witte van Moort groot succes!

Er waren veel fanatieke deelnemers. Elf van hen hebben de springstrijd gewonnen en dragen vanaf heden de felbegeerde KNHS-kampioenstitel springen van de Indoorkampioenschappen 2023. Gefeliciteerd allemaal, goed gedaan!

Volgend weekend gaan we verder met de KNHS Indoorkampioenschappen 2023 powered by Witte van Moort met de paarden springtoppers. Wij kijken er nu al naar uit! Jullie ook? We zien jullie graag weer terug voor het laatste weekend van de Indoorkampioenschappen.

Klasse 0.50 cat AB  - Sponsored by Horka: Kampioen Femke Westerbeek – Sterre

“Dit was de leukste ereronde die ik ooit gereden heb” lacht Femke Westerbeek terwijl ze van haar pony Sterre afstapt en hem nog een keer uitgebreid beloont. Ze was ook al kampioen van de regio Drenthe, maar hier het goud winnen vindt ze heel speciaal. Sinds anderhalf jaar is Sterre van haar en ze kon nog helemaal niets toen ze bij Femke kwam. “Samen met mijn moeder heb ik haar alles geleerd. Nu is ze 6 en gaat het heel goed, maar dat heeft wel even geduurd. Vandaag liet ze die goede vorm zien, samen met zes ander combinaties bleef ze foutloos in het basisparcours en in de barrage, maar zij was de enige die, zelfs ruimschoots, boven de  80 stijlpunten uitkwam. Femke sluit af: “Sterre is heel lief en op stal legt ze altijd haar hoofd op mijn schouder.”

Klasse 0.60 cat AB – Sponsored by Agradi: Kampioen Julia Bosch – Spirit

“Spirit springt echt altijd, zij vindt het echt heel leuk om te doen” vertelt de 10 jarige Julia Bosch, vlak nadat ze zeker weet dat ze kampioen geworden is in haar klasse. Ik ben hier al wel eerder geweest en toen was ik een keer 3e en een keer 4e geworden. De amazone, die rijdt voor Rijvereniging Noordoostpolder, reed twee prachtige foutloze rondes, waar gastjuryleden Wesley Mulder en Nathalie van der Meij 84,5 punt aan kwijt konden. Daar kwamen de zeven combinaties na haar niet meer aan. Julia is begonnen met Bixie met Spirit en de pony was toen heel braaf. Nu Julia veel beter kan rijden is doet Spirit haar naam ook eer aan.  “Doe je wel rustig aan tijdens de ereronde?” roept haar moeder haar nog toe voordat ze echt gehuldigd wordt.

Klasse 0.70 cat C – Sponsored by Eskadron: Kampioen Valerie Rodenburg – Hamtaro

Als de punten van de laatste combinatie van de barrage van het kampioenschap over 0.70 cm categorie C bekend zijn zie je meteen de ontlading bij Valerie Rodenberg, de nog maar net 9-jarige  paardensporter had in de rubriek ervoor helaas pech, waardoor ze zich moest terugtrekken uit de barrage. En ze had met beide pony’s goede hoop op een plek in de top 3. Met Hamtaro verliep het gelukkig wel volgens plan. Toen de laatste hindernis in de barrage genomen was klonk er vanaf de tribune in de Amaliahal een luid gejuich. De gastjury’s waren even enthousiast over de rit van de jongste dochter uit het gezin Rodenburg, die daardoor de gouden medaille kreeg omgangen. Een hattrick voor de negenjarige, die ook bij de Kringkampioenschappen en de Brabantse kampioenschappen op het hoogste podium stond. “We blijven ook nog slapen vannacht, want mijn zus moet morgenochtend ook nog vrij vroeg rijden.” Wat een winnaars in deze familie en dan komt er ook nog een jonger broertje aan die enthousiast is voor de paardensport. En hoe het ooit begon? Dat weet Valerie heel helder te vertellen: “Mijn moeder won een keer een tekenwedstrijd en mocht toen op een manege gaan rijden, later kreeg ze van mijn opa een eigen pony en ze is altijd enthousiast gebleven. Opa gaf ons ook een shetlandpony en nu vinden wij het ook allemaal leuk.”

Klasse 0.80 DE – Sponsored by Pavo: Kampioen Pim van Benthum - Gentle Touch

Goud voor de 11-jarige Van Benthem, met zijn pony Gentle Touch reed hij een ronde uit het boekje in de slotrubriek van vrijdag. Pony en ruiter zijn nog maar sinds januari een combinatie, maar voelen elkaar enorm goed aan. Voor Pim is dit de eerste D-pony en hij is erg blij met hoe het gaat. Hoewel hij meer een stylist is dan een prater vertelt hij wel dat hij het heel fijn vindt dat zijn pony zo rustig is. Ook Pim’s route naar het goud ging via een gewonnen kring- en Overijssels Kampioenschap. Omdat deze rubriek de laatste was van vandaag werd er speciaal voor deze winnaars van het goud, zilver en brons het Wilhelmus gespeeld. Prima eind van deze eerste dag van de springers, waar veel combinaties lieten zien dat ze hun klasse beheersen en de gastjury’s samen met de jury’s de deelnemers op volgorde hebben gezet.

Klasse 0.70 cat. A/B  sponsored by Witte van Moort: Kampioen: Luna Krul -Yellowa

Gisteren kreeg Luna Krul de zilveren medaille al omgehangen in de klasse 0.70m cat. C en liet ze zien over een keurige rijstijl te beschikken. Vandaag mocht ze in de barrage laten zien dat ze het ook snel kan. Met alles in eigen hand liet ze niets aan het toeval over en werd overtuigend kampioen van haar klasse. “Deze pony wil ook heel graag winnen, net als ik, thuis verveelt Yellowa zich met rijden snel en dan doet ze of ze alles spannend vindt. Daarom val ik er ook best vaak af. Ik rij meer pony’s maar Yellowa heeft toch wel een heel speciaal plekje. Niet alleen mensen vinden haar leuk, ook in de wei heeft ze een ponyvriend die haar steeds beschermt.” Luna probeert net zo goed te worden als haar grote voorbeeld in de paardensport en dat is niemand minder dan haar 18 jaar oude zus. Met twee zulke succesvolle dagen kan het weekend van Luna niet meer stuk.

Klasse 0.80 cat. C sponsored by Hartog: Kampioen: Cindy Kosse – KSH Gucci

De kampioenssjerp van de klasse over 80 cm categorie C werd om de hals van KSH Gucci van Cindy Kosse gehangen. Het was een superspannende barrage waarbij met name richting de laatste hindernis een keuzemoment was, ging je vlot buitenom of probeerde je toch binnendoor te rijden. Beide opties waren mogelijk en konden de winst opleveren. De kersverse kampioene nam met haar moeder haar plan voor haar barragerit door. Ze koos niet voor de scherpe bocht en was de snelste, maar de verschillen van de combinaties met een medaille bleven binnen een seconde. Het paardrijden is de twaalfjarige Twentse met de paplepel ingegoten. Maar dat kan ook bijna niet anders als je in Tubbergen ‘het grootste paardendorp van Nederland’ woont.

Klasse 0.90 cat. C sponsored  by Horseware: Kampioen: Lauren Noltes - Bonne Femme

“Top, top, top gereden, niet normaal!” zo refereerde omroeper Johan Wilmink aan de barragerit van Lauren Noltes en haar pony Bonne Femme. De combinatie mocht zich als voorlaatste melden voor de barrage en verbeterde de leidende tijd van haar voorgangster met ruim 3 seconden. De barrage kende mooie mogelijkheden die soms een springfout opleverde maar Lauren Kampioen maakte. ‘Toen ik zag dat het een paar keer een fout opleverde twijfelde ik nog even over de korte wending, maar toen dacht ik, toch maar gewoon mijn plan uitvoeren. Mijn pony heeft een hele fijne drang naar voren, dus ik hoef me niet druk te maken over het tempo. Wat ik belangrijk vind is dat ik de pony wel netjes naar het midden van de hindernis breng.” Toen het zeker was van het goud moest ze even een traantje wegpinken. “Ik was tijdens de Hippiade in het oude L al een keer tweede geworden dat voelde toen een beetje als een gelukje. Nu ben ik kampioen en dat was echt mijn droom!” De 13-jarige is oprecht gek op haar pony: ze is in alles leuk, ze hinnikt zelfs naar me als ze in de wei staat.”

Klasse 0.90 cat. D/E sponsored by HORKA: Kampioen: Lynn van Lierop – Earl Grey

Eigenlijk zou Earl Grey maar een maand bij Lynn van Lierop zijn, ze hielp iemand met het zadelmak maken van de pony. Maar aan het eind van die maand was ze zo enthousiast over het karakter van de pony als de sprongen die hij al liet zien dat ze hem heel graag zelf wilde houden. Haar ouders gingen overstag en ook de oude eigenaar van Earl Grey was blij dat hij bij haar kwam. “Ik ben twee keer 3e geweest met mijn B-pony en vind het heel speciaal dat ik nu, met een pony die ik zelf heb opgeleid kampioen ben geworden, hij is ook nog maar 5 jaar.” De barrage van de jonge Brabantse had een vlot ritme, een aantal mooie wendingen maar bleef netjes.
Op de vraag of Lynn later met paarden wil werken is ze duidelijk. “Ja, het allerliefst als topruiter natuurlijk, maar als dat niet lukt dan wil ik heel graag hoefsmid worden.”

Klasse 1.00 cat. C sponsored by Pavo: Kampioen: Imke Boden - Hoge Linthorst Ali B

Drie kandidaten mochten zich melden voor de barrage van de koningsklasse van de categorie C. En één daarvan was Imke Boden met haar Hoge Linthorst Ali B. Ze moest als laatste de ring in, en wist van haar broer dat haar vriendin Lieselot Kooreman (zilver) een strakke tijd neer had gezet. Sterker nog, hij zei dat ze maar op safe moest gaan omdat ze die tijd nooit zou verbeteren. En daarmee zette hij Imke juist op scherp. “Ik heb nu de laatste lijn alles gegeven en dat had ik anders, denk ik, niet gedaan.” Deze overwinning was voor de Brabantse heel speciaal, hoewel ze al een keer eerder op de Hippiade in een lagere klasse het goud omgehangen kreeg. “Dit was de laatste wedstrijd die ik met hem heb gereden, maar hij blijft bij ons op de club, dus ik zal hem nog wel zien.”

Klasse 1.00 cat D/E sponsored by Agradi: Kampioen: Daniek Vissers - Hello

Ook vandaag keerden de top drie van de laatste rubriek zich in de richting van de Nederlandse driekleur tijdens het Nationale volkslied. En laat dat nu precies de drie ‘dubbel-nullers’ zijn van klasse 1.00 D/E. Een spannende barrage waar het voor Daniek Vissers helemaal goed liep. De goedlachse Limburgse houdt de eer van haar regio hoog. In alle andere rubrieken van vandaag leverden Overijssel en Noord-Brabant de kampioenen. Ze hoopt zich hier dan ook in de kijkers te rijden, want de 14-jarige heeft een doel: ze wil niets liever dan de Europese Kampioenschappen bij de pony’s rijden. Over haar pony Hello is Daniek vol lof. Er is alleen één groot nadeel: “De merrie wil niet op de foto. Ze heeft de oren naar achteren of schudt met haar hoofd, altijd!”

Klasse 1.10 cat DE Sponsored by Witte van Moort: Kampioen Senna Beckers – Karl van Orchids

De eerste manche leverde 14 foutloze parcoursen op en ook de snelste vierfouter mocht zich nog een keer melden voor de tweede omloop.  Hieruit selecteerden zich uiteindelijk acht barragekandidaten.  Maar het is Senna Beckers uit Limburg die zich kampioen van deze klasse mag noemen. De 12 jarige amazone wist dat er veel nodig was om sneller te zijn dan de leider in het klassement op dat moment. ‘Ik wist echt niet of ik het zou halen, maar ik ging er gewoon voor.” En zo was Senna vandaag over drie ritten de beste en kreeg zij het goud omgangen ten koste van Bethany Vos.  Volgende week heeft Senna voor het eerste een internationale wedstrijd en dan mag haar kampioenspony Karl van Orchids ook mee. Als het aan de bescheiden Limburgse ligt is dit het begin van een grote internationale springsport carrière.

Klasse 1.20 categorie D/E Sponsord by Hartog: Kampioen Kyra Snoeijer - Dongravin

Kyra Snoeijer was met Dongravin, van de 17 combinaties de beste in het 1.30 cat. D/E. Een mooie ontknoping, omdat zij met haar E-pony als tweede en laatste in actie mocht komen. Ze wist dus precies wat ze moest doen: hard rijden en foutloos blijven. Toen ze doorhad dat de inzet van haar en Dongravin de kampioenstitel zou opleveren, was de emotie van de 16-jarige duidelijk zichtbaar. “Alles kwam even samen, ik wilde dit zo graag en dit is een van de laatste wedstrijden die ik met deze fantastische pony ga rijden”, legt ze uit. Daar komt bij dat ze het ook heel erg waardevol vindt om dit nog samen met haar opa te kunnen meemaken. Hij is er heel haar ponytijd bij geweest, ze zijn altijd onafscheidelijk. “Hij is heel erg ziek geweest, maar nu gaat het weer beter en ik vind het zo fijn dat hij hierbij is.” Niet alleen opa, maar ook haar overige supporters en vriendinnen zijn duidelijk heel trots op de prestaties van Kyra, die een oprecht blije kampioene is!

Klasse 1.30 categorie D/E sponsored by Pikeur: Kampioen Jersey Kuijpers - Lafaletta

Een klein groepje in de koningsklasse van vandaag -1.30 cat. D/E- waar na de 2e manche de kaarten al waren geschud. Weer moest Yfke Priem de titel aan zich voorbij laten gaan. Nu was het niemand minder dan Jersey Kuijpers uit Brabant die de gouden medaille omgehangen kreeg. “Bizar verhaal eigenlijk, want ik rij nog maar een jaar bij de pony’s. Ik heb deze pony een half jaar geleden tot mijn beschikking gekregen voor het EK. Niet per se een hele eenvoudige pony om te rijden, maar hij kan er wel over.” Vanaf het begin was de samenwerking tussen Jersey en Lafaletta succesvol. De combinatie startte ook op de Wereldbeker in Mechelen en werd daar tweede. “Hier had ik het zelf in de hand, Yfke ging met 5 strafpunten de tweede manche in en ik met 0. Ik ben nogal nuchter en heb niet snel last van spanning dus ik ging gewoon voor een foutloze ronde.  Dat lukte en het was genoeg voor deze een medaille sluit ze af terwijl ze ‘de plak’ nog eens van dichtbij bewondert. 

Geplaatst op: