WK Young Breeders 2022 in Ermelo!

Van 7 tot en met 9 juli staat het Nationaal Hippisch Centrum in het teken van het WBFSH World Championship for Young Breeders 2022. 138 deelnemers reizen af naar Ermelo om daar 19 stamboeken te vertegenwoordigen op het gebied van fokkerij. Een evenement met internationale allure via afvaardigingen uit onder meer Ierland, Duitsland, Canada en Zweden. 

Het WK Young Breeders is een internationale wedstrijd opgezet door de International Young Breeders, dat onderdeel uitmaakt van het WBFSH. Het doel van deze competitie is om jonge fokkers vanuit verschillende fokkerijgebieden, landen en talen samen te brengen om zo van elkaar te leren, ideeën uit te wisselen, vriendschappen te sluiten en een internationaal netwerk op te bouwen. De deelnemers worden verdeeld over twee leeftijdscategorieën: de Junioren (15-19 jaar) en de Senioren (20-25 jaar). Ieder team bestaat uit vier deelnemers die op individuele basis meedoen en de beste drie resultaten tellen voor het stamboek kampioenschap. De jonge fokkers worden allereerst getest door middel van een theorietoets, die onder andere voeding, stalmanagement, anatomie van het paard, fokkerij, internationale sport en veterinaire zaken beslaat. De andere onderdelen bestaan uit het beoordelen van het exterieur, beoordelen van het vrij springen en vrij bewegen en het voorbrengen van een paard aan de hand. Bovendien wordt er elke editie een competitie toiletteren uitgeschreven, waarbij de deelnemers een paard ‘wedstrijdklaar’ moeten maken. Dit telt echter niet mee voor het algemeen kampioenschap. 

Ermelo leeft bij internationale jonge fokkers

Het wereldkampioenschap zou eigenlijk al vorig jaar georganiseerd worden in Nederland, maar de wereldwijde situatie deed de International Young Breeders Association het evenement verplaatsen naar dit jaar. Muriël Koelen is vanuit het JongKWPN verantwoordelijk voor de organisatie: “Ontzettend leuk dat het nu eindelijk kan plaatsvinden. Het officiële startsein werd pas in maart afgegeven, dus het was voor ons even spannend of alle stamboeken nog op tijd een afvaardiging konden samenstellen, maar dit bleek geen enkel probleem. We merken dat Ermelo bij de internationale jonge fokkers heel erg leeft. Ze zien het als een plek waar iedereen een keer geweest wil zijn.” En dat blijkt niet alleen uit de ruim aangemelde deelnemers, maar ook uit het aantal jonge fokkers die als supporters meekomen. Er zijn zeventien Juniorenteams en bij de Senioren doen er zestien teams mee met respectievelijk 71 en 67 deelnemers per leeftijdscategorie. Zij strijden van donderdag tot en met zaterdag om het kampioenschap. Op zondag krijgen alle aanwezigen de kans om een kijkje in de keuken te nemen bij een oer-Hollandse fokkerij. Inclusief supporters betekent dit dat er als afsluiter ruim 200 jonge fokkers naar Bears vertrekken waar zij te gast zijn bij VDL Stud. 

Voorbereidingen in volle gang

De voorbereidingen voor het WK zijn in volle gang. Van de tenten waarin alle deelnemers zullen verblijven op het KNHS-terrein tot de paarden die benodigd zijn voor het kampioenschap. Muriël Koelen geeft aan: “We hebben zo’n dertigtal paarden nodig voor dit evenement. Die komen deels van leden, van bekenden en vanuit de omgeving. We zijn nog bezig met werven, voornamelijk wat betreft brave paarden die de jonge deelnemers aan de hand kunnen voorbrengen op zaterdag. JongKWPN-leden die het leuk lijkt om mee te helpen op dit internationale evenement zijn ook van harte welkom. Als je een geschikt paard hebt of wilt helpen, stuur dan vooral een mail naar regiojongkwpn@kwpn.nl.”

AW voor KWPN
Foto: JongKWPN

Bron: KWPN

Geplaatst op: