DINJA VAN LIERE TITELWINNAAR IN NK VOL VERRASSINGEN

Ermelo (KNHS) – Het was een Nederlands kampioenschap vol verrassingen, maar uiteindelijk is het Dinja van Liere die zich Nederlands kampioen in de Roelofsen HorseTrucks Zware Tour mag noemen. Met de KWPN-hengst Hermès scoorde zij 83,15% in de kür en dat bracht haar in totaal op 10 procent voorsprong. Zilver en brons waren er voor twee podiumdebutanten: Thamar Zweistra bleef minder dan 0,05 procent voor op Marieke van der Putten.

Emmelie Scholtens, die met twee paarden zeer sterk presteerde in de Grand Prix, moest helaas afmelden voor de kürfinale omdat haar paard Desperado (v.Vivaldi) niet fit was. “Dat was jammer”, stelt bondscoach Alex van Silfhout. “Maar ondanks dat het een wat uitgekleed kampioenschap was, zijn er mooie prestaties geleverd. In de top werd heel sterk gereden. De komende tijd gaan we zien wie het laatste aan vorm heeft voor een mogelijke teamplaats. Op dit moment zijn voor mij de contouren van het team nog niet zichtbaar.”

Goud voor Van Liere
Nadat Dinja van Liere verleden jaar brons won op het NK Dressuur, zat er nu een gouden medaille in. “Ik ben hier superblij mee, dit is mijn tweede NK bij de Senioren en dan met goud naar huis is fantastisch. Ik baalde er wel van dat Emmelie afmeldde voor de kür, dat is zonde voor het kampioenschap en jammer voor Emmelie. Het had een echte strijd kunnen zien, nadat Emmelie gisteren had laten zien hoe ze in vorm was. Ik wil kampioen worden omdat ik de beste ben, het werd me nu wel makkelijker gemaakt.”

Focus
Van Liere is blij met de focus die haar paard Hermès (v. Easy Game) had. “Hermès voelde met losrijden meteen heel fijn en ontspannen aan. In de ring kon ik hem gefocust houden. Hij blinkt uit in de piaffe en de passage. Exloo is voor ons de volgende observatiewedstrijd, daarna wordt het Rotterdam of Aken; dat bepaalt de bondscoach.”

Cirkel is rond
De zilveren medaille was voor Thamar Zweistra en haar stoere schimmelhengst Hexagon’s Ich Weiss, die enkele weken geleden nog hun eerste wereldbekerfinale reden. “Ik was heel blij met Ich Weiss, hij deed supergoed zijn best en was heel ontspannen. Deze kür is eigenlijk van Hexagons Ollright, de eerste nazaat van Rubiquil die het hoogste niveau behaalde. Ich Weiss is de laatste nakomeling van Rubiquil en dat maakt de cirkel weer rond. Het is leuk dat deze muziek zo goed bij Ich Weiss past.” Zweistra kreeg 78,67% toebedeeld.

Nooit verwacht
Met een miniem verschil volgden Marieke van der Putten en Torverslettens Titanium RS2, de Totilas-zoon liep naar 77,95% in de kür op muziek. “Geweldig”, reageert Van der Putten. “Ik had dit nooit verwacht en er ook niet echt aan gedacht dat dit zou kunnen gebeuren. Ik ga keihard mijn best te doen om te blijven verbeteren, het is in ieder geval leuk om te merken dat ik steeds meer in de buurt van de top kom.”

Cornelissen en Scholtens delen winst in de Grand Prix Special
Adellinde Cornelisen en haar ervaren Aqiedo en Emmelie Scholtens met haar negenjarige talent Indian Rock deelden de eerste plaats in de Grand Prix Special, de kleine finale van de zware tour op het NK Dressuur. Dinja van Liere eindigde met haar ‘tweede’ Grand Prix paard Hartsuijker op de derde plaats. 

Veel potentie
Juryvoorzitter Joyce van Rooijen-Heuitink was enthousiast over de wedstrijd die in de tweede ring onder grote publieke belangstelling werd verreden. “Ik vond het een wedstrijd met veel kwaliteit. Een mooie grote groep. Er zit echt veel potentie in voor de toekomst. Sommige combinaties zijn nog echt jong en je ziet dat er dan nog wel wat gepolijst moet worden. De Special is nog niet zo makkelijk en dan hebben ze het er heel goed van afgebracht.” Een van de veelbesproken paarden van het NK, Indian Rock, eindigde met wat kleine foutjes op de gedeelde eerste plaats. Emmelie Scholtens reed de goedgekeurde KWPN-hengst op zaterdag al naar de derde plaats in de Grand Prix. “Een bijzonder aansprekend paard. Je ziet dat het paard heel veel kwaliteit heeft. Net als Hartsuijker, die dat al heeft laten zien in Hagen, is Indian Rock een paard dat internationaal heel goed mee kan doen. Het einde is zeker nog niet in zicht”, aldus Van Rooijen.

Uitslag NK Zware Tour:

  1. Dinja van Liere (Uden) – Hermès (v. Easy Game), 77,956%-83,155% 161,111
  2. Thamar Zweistra (Schore) - Hexagon's Ich Weiss (v. Rubiquil), 73,304%-78,670% 151,974
  3. Marieke van der Putten (Apeldoorn) - Tørveslettens Titanium RS2 (v. Totilas), 73,978%-77,950% 151,928

Uitslag kleine finale Zware Tour, Grand Prix Special

  1. Adelinde Cornelissen (Nijkerk), Aqiedo (v.Undigo), 75.213%
  1. Emmelie Scholtens (Gorinchem), Indian Rock (v.Apache), 75.213%
  1. Dinja van Liere (Uden), Hartsuijker (v.Johnson), 73.369%

Uitslag kampioenschap Zware Tour
Uitslag kür op muziek

Foto: Digishots

Bron: KNHS

Geplaatst op: