NRPS-commissie nodigt dertig hengsten uit

ERMELO - Op vrijdag 14 februari zijn 30 hengsten aangewezen voor de Hengstenshow van het NRPS op 8 maart. Via de reguliere keuring zijn zeven springpaarden, twaalf dressuurpaarden en zeven ponyhengsten geaccepteerd. Daarnaast zijn twee rijpaardhengsten goedgekeurd in het kader van het sporttraject, en komen twee hengsten in aanmerking voor certificering.

Op nrps.nl zijn de stambomen en andere gegevens van de hengsten gepubliceerd.

De eerste en tweede bezichtiging waren weer op dezelfde dag. De hengstenkeuringscommissie van het NRPS werd dit jaar weer versterkt door twee adviseurs van buiten het stamboek. Voor de springhengsten was het voor de tweede keer de Belgische expert Boudewijn Schepers die de commissie terzijde stond. Bij de dressuurhengsten vervulde GP jurylid Patrick Berends deze rol. Maar beide heren hebben ook de presentatie van de hengsten van de andere discipline én de ponyhengsten op de voet gevolgd.

Nadat de tweede bezichtigingshengsten na klinische keuring goed bevonden waren, zijn ze uitgenodigd voor de Hengstenshow. Daar zullen ze hun goedkeuring voor het komende seizoen krijgen toegekend, mits alle veterinaire eisen, DNA en moederrapport in orde zijn.

De aangewezen springhengsten zijn 3-jarige afstammelingen van Conthargos x Quaprice Z; For Pleasure x Cassini I; Eldorado van de Zeshoek x Celano; I'm a Star x Goodtimes; Iniësta x L'Opinto des Fontaines; A Golden Boy Hero Z x Warrant; en Diamant de Semilly x Mr. Blue.

De aangewezen dressuurhengsten zijn 3-jarige afstammelingen van Don Joe x Hohensten; Johnson x Gribaldi; Blue Hors Farrel x Cantos; Glamourdale x Sandreo; For Romance x Apache; For Romance x Ferro; Inspire x Negro; Rock Forever x Fürst Heinrich; Daily Diamond x Jazz; en George Clooney x Everdale; de 4-jarige Don Charming Baron (Don Deluxe x Charmeur) en de 4-jarige Liberg D (Spielberg x Goodtimes).

De hengsten die via het sporttraject geaccepteerd werden, zijn het 11-jarige 1.45 m springpaard Exclusive (Numero Uno x Burggraaf) en de 7-jarige Nearly Perfect de la Brasserie (Vigo d'Arsouilles x Karacondo), die al internationaal in tweester eventing is uitgebracht.

Hengsten die al bij een ander stamboek zijn goedgekeurd en beantwoorden aan de eisen die het NRPS stelt qua type en beweging, komen in aanmerking voor certificering. Ditmaal zijn daarvoor aangewezen de Apaloosa ponyhengst Trenco van de Schutlakenweg (Fergie x Apollo) en de 1.64 m hoge palomino Bosco (Benicio x Quaterback), die momenteel uitkomt in het ZZ-Licht.

Van de zeven aangewezen ponyhengsten zijn er drie met een voldoende bloedpercentage voor de fokrichting NPA (Nederlandse Pony met Arabisch bloed), en vier hengsten beschikken over wat minder Arabisch volbloed en gaan de fokrichting Nederlandse Sport Pony (NSP) versterken. De NPA-hengsten zijn afstammelingen van Diamond Touch x Der Harlekin B; Bijsterhof's Diamond Dancer x Valentino; en Kraneveld's Kadans x Irakion.

De NSP-hengsten zijn afstammelingen van Waxwing Penny Guy x Hogeland's Nandor; Renkum Seigneur x Viento Uno W; Zip x Manpower Ludinga; en Merlijn van de Bisschop x Sunny Side Up.

Alle stambomen en fokker/eigenaren staan op nrps.nl.

Geplaatst op: