KNHS College Tour Jarko Dun: Als je goed wilt leren paardrijden, moet je een beetje kunnen dansen

Als je inzicht hebt in de anatomie van het paard weet je waarom hij beweegt, zoals hij beweegt. Een van de doelstellingen van de KNS College Tour van 20 november was het vergroten van de kennis van het paardenlichaam. Daar scheen nogal wat behoefte aan te zijn, want de zaal zat afgeladen vol.

Jarko Dun is een van de eerste fysiotherapeuten die de kennis van de humane fysiotherapie vertaalde naar het paard. Eerst bestond zijn werk puur uit het behandelen van de paarden, tegenwoordig combineert hij de behandeling van het paard met de training van de ruiter.  Naast het behandelen van dieren met klachten is hij ook betrokken bij de begeleiding van meerdere topdressuurpaarden, waarbij het accent ligt op het voorkomen van problemen en blessures.

Waarheid als een koe
Een avond op een stoel zitten en luisteren kán – zeker voor mensen die het gewend zijn om een groot deel van de dag met paarden bezig te zijn – saai zijn. Maar niet als Jarko Dun aan het woord is. Zijn verhaal was doorspekt met rake uitspraken en oneliners die je aan het denken zetten. Zo vertelde hij: “Het hele leven is een gevecht tegen de zwaartekracht. Hoe ouder je wordt, hoe meer je daarvan overtuigd raakt.” Een waarheid als een koe toch?

Jarko: “Ook het paardenlichaam wil constant omlaag; het paard moet zijn lichaam – en die ruiter op zijn rug – dragend houden. Daar zijn botten en spieren voor nodig. De essentie van een spier is dat deze kan samentrekken en langer worden. Een spier bestaat uit vezeltjes die in elkaar haken. Als de spieren losser worden gaan die vezels uit elkaar en krijgen de spieren minder spanning. Spieren langer en losser krijgen; daar houdt een fysiotherapeut zich een groot deel van de tijd mee bezig. Wanneer je traint ben je juist bezig met het aanspannen van spiergroepen. Stel nou dat jij steeds achter elkaar je paard laat zitten om pirouettes te rijden, dan blijven er spieren in elkaar zitten en verzuren ze. Daarom is het zo belangrijk om in de training variatie aan te brengen. Je paard tussendoor even vooruit laten galopperen, hem in zijn hals laten vallen zodat hij kan oprekken. Soms ervaren fysiotherapeuten dat het werk dat zij naast het paard doen teniet wordt gedaan door de ruiter. ‘Ik maak hem los en hij rijdt hem weer vast.’ Daarom vind ik het belangrijk om me als fysiotherapeut ook bezig te houden met de rijderij. Ik ben veel bezig met de ruiter en soms haal ik daar de verbetering uit. Ik bekijk alle aspecten van het paard. Hoe staat hij op zijn voeten, hoe ligt het zadel? Natuurlijk kan ik er geen ijzer onder slaan, maar soms ga ik in gesprek met de smid, of met de dierenarts, of met de zadelmaker. En inderdaad: ook ga ik in gesprek met de ruiter.”

Rake uitspraken van Jarko

- 'Het lichaam van een paard is gemaakt om te grazen, en om vervolgens heel hard weg te rennen. Wij willen daar pootje over mee doen. Dat kán maar er zit een grens aan de bewegingsvrijheid van de paardenbenen.'

- 'Als je goed wilt leren paardrijden, moet je een beetje kunnen dansen.'

- 'Paarden zijn tegenwoordig heel los, dat is soms prettig maar soms ook niet. Ze buigen alle kanten op, ook als ze niet ontspannen zijn.'

- 'Bij een travers zit de buiging onder het zadel. Wanneer jij dan zit als een banaan, of als een wasknijper, kán je paard helemaal geen travers lopen.'

- 'Speekselklieren doen hun naam eer aan: als je die irriteert, gaan ze klieren.'

- 'In het rijden moet je consequent zijn, maar als er consequent iets fout gaat is het ook niet goed.'

Na een interessante avond keerden de bezoekers van de uitverkochte College Tour van Jarko Dun met een hoop nieuwe kennis weer huiswaarts. Volop geïnspireerd om thuis weer aan de slag te gaan. 

Meer over de KNHS College Tour
Als je paardrijdt, dan ben je nooit uitgeleerd. Je kunt altijd beter leren rijden, maar je kunt je zelf ook op andere vlakken ontwikkelen. Bijvoorbeeld via de 'KNHS College Tour' (Voorheen Hippische Leergang). Een KNHS College Tour is een cursus van één of meerdere dagen waarin je meer leert over een specifiek onderwerp. Voor sommige colleges kan je als instructeur of jurylid zelfs theoriepunten voor je licentie verdienen. Inschrijven voor een KNHS College Tour verloopt via Mijn KNHS. Let op dat je je op tijd aanmeldt want vol=vol.

De volgende KNHS College Tours staan dit jaar nog gepland. Volgend jaar komt er weer een nieuwe reeks:
28 november: KNHS College Tour Mentaal sterker zorgt voor meer plezier met je paard met Sanne Beijerman (Vol)
11 december: KNHS College Tour Eventing in de praktijk met Man Buurman en Alice Naber-Lozeman

Meld je aan voor het Facebook Event van de KNHS College Tours om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws hierover. Kijk meer informatie en een overzicht van alle KNHS College Tours op www.knhs.nl/knhscollegetour

Geplaatst op: