Hippische Leergang Met Bastiaan De Recht Toont Biomechanica In De Praktijk

 

Ruim 200 instructeurs, juryleden en paardenliefhebbers waren woensdagavond 27 maart afgereisd naar het KNHS-centrum in Ermelo voor de Hippische Leergang ‘Van biomechanica naar dynamisch trainen’. Voor een uitverkochte Amaliahal ging Bastiaan de Recht dieper in op het toepassen van biomechanica in de training van paarden op verschillende niveaus. Het werd niet alleen een zeer informatieve avond, maar ook vooral een interactieve avond die werd gevormd door de vragen uit het publiek.

Als specialist in de klassieke rijkunst heeft Grand Prix-ruiter Bastiaan de Recht zich vooral ontwikkeld op het gebied van de biomechanica van het paard, oftewel bewegingsleer aan de hand van de anatomie. Hoe kun je verantwoord en dynamisch trainen binnen de fysieke en mentale mogelijkheden van een paard? Dat is de vraag die deze avond centraal stond. De presentatie was in handen van Eric Hart die daarbij ook de interactie met het publiek opzocht. 

Effect van de ruiter op de rug
Voor aanvang van de praktijkavond konden alle aanwezigen thuis een online theoriegedeelte volgen met elf verschillende leermodules en filmpjes over bijvoorbeeld lengtebuiging en ruggebruik, hoofd-hals houdingen, actief achterbeengebruik en horizontale balans. Vragen naar aanleiding van deze thema’s konden deze avond via de mobiel worden gesteld en werden vervolgens getoond op een groot beeldscherm in de rijhal. Na een korte poll over de onderwerpen waar volgens de aanwezigen extra aandacht aan besteed mocht worden, ging Bastiaan als eerste aan de slag met twee L-combinaties. Hij begint zijn verhaal met een korte uitleg over het biomechanische effect als we op een paard gaan zitten. Bastiaan: ‘Met de kennis van nu kunnen we concluderen dat we de impact wellicht wat onderschat hebben. Het gewicht van de ruiter op de rug heeft effect op de wervelkolom, zeker als we niet anders doen dan erop zitten. Vanuit de anatomie weten we inmiddels ook dat we invloed uit kunnen oefenen op goed ruggebruik van het paard en dat de hals daar een belangrijke rol in speelt. Vroeger leerden we vooral dat we van de voorkant af moesten blijven. Dat is deels natuurlijk ook zo maar vanuit de hals kunnen we de rug ook enorm positief beïnvloeden. Door bij spanning de hals wat losser te maken en wat meer te laten strekken, wordt de rug ook losser en gaat zijwaarts buigen makkelijker. En durf vooral je paard foutjes te laten maken. Alleen door fouten te maken, de oefening te herhalen en hem daarbij te helpen, kun je het samen oplossen.

Van elkaar leren
Na de twee paarden op L-niveau verschenen twee M-combinaties in de ring. Hierbij werkte Bastiaan vooral aan de verzameling en oefeningen als schoudervoor en schouderbinnenwaarts. Na een korte pauze was het de beurt om de vragen uit het publiek uitgebreid te behandelen. In het publiek bevonden zich deze avond ook bekende namen als Nicole Werner en Alex van Silfhout. De bondscoach dressuur Alex van Silfhout vertelt hoe Bastiaan hem inspireert: ‘De theorie van Bastiaan over de biomechanica van het paard is eigenlijk voor alle paardenliefhebbers heel interessant. Alleen als we leren hoe een paard functioneert, hoe de spieren in elkaar zitten en hoe het skelet werkt, kunnen we pas effectief trainen op ieder niveau. Wat ik ook vooral positief vind is dat hij niet bang is om dingen te benoemen. Natuurlijk kan het altijd beter, maar we werken met zijn allen hard aan een nog fijnere manier om met onze paarden om te gaan. Daarbij moeten we vooral niet schuw zijn om ook eens bij anderen te kijken, daar kunnen we alleen maar van leren.’

Oefeningen niet rijden voor het ‘kunstje’
De avond werd vervolgd met twee combinaties op minimaal Z-niveau. Eén van de amazones te paard was Bastiaan’s partner en rechterhand Amber Koppen, tevens erkend paardenarts en chiropractor. Zij toonden hoe je oefeningen als de travers en de arbeidspirouette correct moet uitvoeren en wat er biomechanisch dan in het paardenlichaam gebeurt. Deze oefeningen moeten volgens Bastiaan overigens niet gereden worden voor het ‘kunstje’ maar omdat je daarmee juist op hoger niveau je paard beter kunt gymnastiseren en de spieren goed kunt trainen. De avond werd afgesloten met een dankwoord van Eric Hart aan alle deelnemende ruiters, het aanwezige publiek, Marion Schreuder van de KNHS die de leergang mede mogelijk heeft gemaakt en natuurlijk Bastiaan de Recht. De afsluitende woorden waren van Bastiaan zelf: ‘Ik ben blij dat we op deze manier onze kennis met elkaar konden delen. We kunnen terugkijken op een positieve avond voor de dressuurwereld.’

 

 

 

 

 

Geplaatst op: