Seminar 'Groene PK': Zonnepanelen op maneges

Op donderdag 1 augustus vond tijdens het WK Jonge Dressuurpaarden in Ermelo het seminar ‘Groene PK’ plaats, waar duurzaamheid in de paardensector centraal stond. Een opvallende bijdrage aan het seminar was de aanbieding van het bedrijf ‘GroenLeven’. Herman de Jong, accountmanager bij ‘GroenLeven’, gaf toelichting op een aanbieding voor het huren, leasen of kopen van zonnecellen op daken. GroenLeven werkt onder andere op deze manier samen met FrieslandCampina en Agrifirm. Tot nu schreven zo’n 800 boeren in op deze aanbieding en ook paardenhouders kunnen er nu gebruik van maken. “Voor snelle inschrijvers is er nog een subsidieregeling die aflopende is”, aldus de Jong. Tenslotte presenteerde hij een verdienmodel, dat een aantal van de aanwezige (150) manegehouders en verenigingen bewoog om zich direct in te schrijven voor een eerste (kosteloos) onderzoek.

Dagvoorzitter Joep Bartels presenteerde sprekers met uiteenlopende onderwerpen rondom het thema duurzaamheid. Jan Marking, gedeputeerde van Provincie Gelderland, opende het seminar met de mededeling dat duurzaamheid hoog op de provinciale agenda. Een van die initiatieven is een project dat NOC*NSF samen met 11 sportbonden gaat opstarten, maar waar de paardensport nog niet aan deelneemt. Jan Vlasblom, programmamanager van NOC*NSF, gaf een inkijkje in het project, dat onlangs pas is opgestart. Opvallend was de analyse van de ‘footprint’ die de paardensport achterlaat: paarden concurreren met de mens in ruimte en voedsel, en wij rijden (en vliegen!) onze paarden naar de concoursen met energieverslindende auto’s en vliegtuigen. Reden genoeg om eens stil te staan bij onze toekomst. Journaliste Claartje van Andel en ORUN voorzitter Maria Henneman stonden stil bij het thema ‘paard en landschap’, en lieten een aantal voorbeelden zien waarmee paardenhouders de natuur een handje kunnen helpen. Aan de recycling van paardenmest werd aandacht besteed door Roel Poppe Lubbers, die met zijn bedrijf Equfec de paardenmest wil gaan scheiden in herbruikbare korrels voor in de stal en mest briketten voor energie winning. Initiatiefneemster Marlies Reibestein, bestuurslid van het WK Jonge Dressuurpaarden en van de KNHS, besloot het seminar met de opmerking dat dit seminar hopelijk inspiratie heeft opgeleverd voor ondernemers, verenigingen en hippische organisaties om met het thema duurzaamheid aan de gang te gaan.

Kijk voor meer informatie over het seminar en de presentaties op www.ermeloyh.com. Voor meer informatie over de mogelijkheden voor zonnepanelen kun je terecht op www.groenleven.nl.


Foto: Jan Markink en Joep Bartels 

Geplaatst op: