Verrichtingsonderzoek NRPS & Welsh stamboek

Deze maandag staan de Amalia- en Beatixhal in het teken van het verrichtingsonderzoek van het NRPS en Welsh stamboek. De stamboeken testen de hengsten op verschillende onderdelen om te kijken of het dier de potentie heeft om een goed vaderdier te worden, die voldoen aan de eisen van eigen stamboek.


Goedgekeurde of erkende NRPS-hengsten die de twee voorafgaande bezichtigingen met goed resultaat hebben doorlopen, worden doorverwezen naar het verrichtingsonderzoek van het NRPS.

Tijdens het verrichtingsonderzoek wordt de natuurlijke aanleg van de hengsten getest. De hengsten worden door de verrichtingscommissie beoordeeld tijdens een rijproef, springend onder de man en tijdens de galoppade in de rijbaan. De hengstenkeuringscommissie zal na overleg met de verrichtingscommissie uiteindelijk besluiten of een hengst wel of niet goedgekeurd/erkend zal worden bij het NRPS.

Op maandag 24 september begint het verrichtingsonderzoek met de 1e beoordelingsdag. Op 5 november zal de 2e beoordelingsdag plaatsvinden en de 3e dag is op maandag 3 december. Op 17 december is er een inhaaldag voor de hengsten die een van de dagen niet aanwezig konden zijn. Het verrichtingsonderzoek wordt op 11 en 12 januari 2019 afgesloten met het eindexamen.Aansluitend na het NRPS stamboek gaat het Nederlandse Welsh Pony & Cob stamboek bezig met eigen verrichtingsonderzoek.

Afgelopen voorjaar is een mooie groep hengsten aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Ook de goedgekeurde Partbred hengsten kunnen op vrijwillige basis deelnemen aan dit onderzoek.

Het doel van het verrichtingsonderzoek is het testen van de natuurlijke sport­aanleg en het karakter van door de hengstenkeuringscommissie van het NWPCS aangewezen NWR-hengsten of in het hoofdstamboek ingeschreven WPBR-hengsten die de test vrijwillig ondergaan.

Deze aanleg wordt getest door de hengsten gedurende verschillende onderzoeksdagen en onder gelijke omstandigheden te observeren op karakter en stalgedrag te beoordelen, door eigen ruiters te laten berijden en te beoordelen tijdens het tonen van de drie basisgangen, springen onder de man en tijdens een galoppade op het terrein. Alleen van hengsten die over een goed stalgedrag en karakter beschikken, onder de man ruim voldoende basisgangen tonen en over ruim voldoende aanleg tot het leveren van sportprestaties hebben kan redelijkerwijs worden verwacht dat deze een positieve bijdrage kunnen leveren aan de fokkerij.

Op maandag 24 september is de 1e beoordelingsdag, waarna er nog meer beoordelingsdagen plaatsvinden om de hengsten nog beter te testen.

 

Kortom, het beloofd een mooie dag te worden, waarbij verscheidene hengsten met potentie op het KNHS terrein aanwezig zijn.


Bron: www.nrps.nl
Bron: www.nwpcs.nl 

Geplaatst op: