EHV-1 virus vastgesteld op KWPN-Centrum, gevolgen voor het NHC

Het KWPN (Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland) heeft vrijdagavond 26 oktober 2018 naar buiten gebracht dat op het KWPN-centrum in Ermelo bij één van de aanwezige hengsten uit het najaarsverrichtingsonderzoek het EHV-1 virus is vastgesteld. Twee andere paarden zijn negatief getest. De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft na onderzoek bevestigd dat het bij een paard gaat om Rhinopneumonie (EHV1), de variant van Rhinopneumonie die zich kan uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, (bij merries) abortus en/of neurologische verschijnselen.

Het aantonen van het Rhinopneumonie-virus bij één van de paarden is geen bewijs dat er sprake is van de neurologische vorm van Rhinopneumonie. Het kan ook om de verkoudheidsvorm gaan.

Toch wordt voorzichtigheid betracht, want het beeld dat paarden met de neurologische vorm van Rhinopneumonie tonen kan erg variëren. Daarbij komen de neurologische symptomen vaak pas 1 tot 10 dagen na de koorts. Het KWPN heeft inmiddels voorzorgsmaatregelen genomen om de hengsten optimaal te verzorgen en verdere verspreiding van de besmetting te voorkomen. Lees meer op de website van het KWPN.

Voorzorgsmaatregelen KNHS-centrum
Het KNHS-centrum is ook gevestigd op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo en zekerheidshalve heeft de KNHS besloten geen paarden meer toe te laten op het KNHS-centrum. De KNHS-stallen zijn alleen toegankelijk voor KNHS-personeel en eigenaren van de paarden die er momenteel verblijven. Op dit moment verblijven er enkele paarden op het KNHS-centrum in verband met een evenement van het New Forest-stamboek. De KNHS heeft via het New Forest-stamboek contact met de eigenaren van de paarden. De paarden die momenteel op het KNHS-centrum verblijven hoeven niet opgehaald te worden maar mogen wel weggehaald worden. Het advies is daarbij om paarden die naar huis worden gehaald thuis twee weken te isoleren en dagelijks te temperaturen en bij koorts of andere problemen met de eigen dierenarts te overleggen.

Er vindt intensief overleg plaats met prof. dr. Marianne Sloet, specialiste Inwendige Ziekten van het Paard, bij de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. De aanwezige paarden krijgen gewoon beweging en het verrichtingsonderzoek van de New Forest hengsten zal in sobere vorm doorgang vinden. Het advies is om het contact met en tussen de paarden zoveel mogelijk te vermijden. De overige hippische activiteiten die gepland staan op het KNHS-centrum gaan de komende dagen niet door.

Rhinopneumonie
Rhinopneumonie is een veel voorkomende ziekte in Europa. Jaarlijks steekt de neurologische vorm ook wel ergens de kop op. Het voorkomen van direct contact tussen paarden is een belangrijke preventieve maatregel. Besmetting van paarden vindt plaats via de luchtwegen en het virus kan ook worden overgedragen door de mens via kleding en handen. Vaccineren helpt om de infectiedruk in de paardenpopulatie te verminderen, maar beschermt niet direct tegen de neurologische vorm.

Het gescheiden houden van diverse groepen paarden (jonge paarden, drachtige merries, sportpaarden) geeft het virus minder kans zich te verspreiden. Als je paarden van Rhinopneumonie verdenkt, zeker als er sprake is van abortus of neurologische verschijnselen, is het raadplegen van een dierenarts noodzakelijk.

De komende dagen zal, als er aanleiding voor is, een update op deze en/of de KNHS website worden geplaatst.

Geplaatst op: