Römer en Lamsma Nederlands kampioen endurance

In Ermelo is vandaag het Nederlands kampioenschap Endurance verreden. Bij de senioren, die een afstand van 160 kilometer reden, prolongeerde Carmen Römer haar titel. Zij reed dit keer Priam des Roches. De eerste Nederlandse endurance titel bij de jeugd ging naar Imke Lamsma met Sjabeka. De jeugdruiters (Junioren en Young Riders) reden 120 kilometer.

Voor Carmen Römer was deelname aan dit NK niet vanzelfsprekend. De amazone brak enkele maanden gelden haar voet op vijf plaatsen en voor het herstel waren meerdere operaties nodig. Pas in april kon ze haar eigen training weer goed oppakken, gelukkig was er genoeg hulp om de paarden fit te houden.

Tanden op elkaar
De kersverse kampioene vertelt: “Het was vandaag wel echt even tanden op elkaar. Ik had liever niet gereden, maar deze wedstrijd was aangewezen als observatie wedstrijd voor het EK en dat wil ik wel echt graag rijden. Het zou zonde zijn omdat nu te laten lopen. Met dit paard zat ik vorig jaar ook in het team waarmee we brons wonnen op het WK. Hij doet het heel goed en is pas 10, een mooie leeftijd om goed te presteren. Bij de start van de vijfde loop had ik 2 minuten voorsprong op de nummer twee in het NK Jarmila Lakeman. Ik heb toen in die ronde wat versneld en mijn voorsprong uitgebouwd naar 8 minuten. In de zesde en laatste ronde hoefde ik toen geen risico meer te nemen. Die laatste rondes heb ik samen met de Duitse Melanie Arnold gereden. Wij zijn samen opgegroeid in deze sport en op dit niveau gekomen. We hadden al besloten om niet te gaan sprinten om de winst, maar hand in hand over de finish te komen. Dat vonden we mooi en we wilde ook geen enkel risico nemen, het had best flink geregend en het was echt glad op het gras”, vertelt de troste kampioen. Met het winnen van deze titel is Carmen voor de zesde maal Nederlands kampioen endurance sinds de wedstrijd over 160 kilometer verreden wordt. In het format dat daarvoor bestond, was ze ook al drie maal Nederlands kampioen. Het Zilver ging na de 160 kilometer lange rit naar Jarmila Lakeman met El Kebir Florival. Brons was voor Jeanette Wilhelm met Chatar F.
De strijd om de Nederlandse titel was onderdeel van de internationale CEI3* wedstrijd. Deze wedstrijd werd gewonnen door de Duitse Melanie Arnold met Sevinc. Römer en Lakeman eindigde als tweede en derde in het internationale klassement.

NK Jeugd
Voor het eerst werd er dit jaar ook een NK Endurance voor de jeugd (Junioren en Young Riders) verreden. De combinaties reden daarbij de internationale wedstrijd over 120 kilometer. De 17-jarige Imke Lamsma trok aan het langste eind met de helemaal door haar zelf opgeleide Sjabeka.

Lamsma vertelt enthousiast; “Ik heb echt heerlijk gereden, het ging heel goed en ik ben super trots op Sjappie. Pas op haar zesde hebben we haar gekregen en beleerd en twee jaar geleden reden we onze eerste endurancewedstrijd. Nu is ze elf en doet het echt super goed. Ze maakt zich eigenlijk nergens druk om en dat is echt heel fijn en belangrijk. Vandaag ging het in de eerste ronde best hard, maar ze herstelde heel mooi en snel. De laatste twee rondes heb ik alleen gereden en dat is net iets lastiger waardoor het tempo wat naar beneden ging. Als we alleen rijden kan ik haar ook prima motiveren hoor, maar ze loopt graag achter een ander aan en dat kon nu niet”, vertelt de kampioene trots.  
Achter het goud voor Lamsma was er zilver voor Laura Bucher met Biba en brons voor Ijjou Mohamed met Paradis du Braisos.

De internationale wedstrijd werd gedomineerd door ervaren Franse ruiters (senioren). De winst ging naar Julien Goachet die ruim 22 kilometer per uur reed. De Fransen waren met een zeer sterke afvaardiging naar Ermelo gekomen en erg enthousiast over de wedstrijd. Een mooie opsteker voor het organisatieteam.

Uitslag NK Endurance Senioren
1. Carmen Römer (Landgraaf) – Priam des Roches, snelheid 18.78 km/uur
2. Jarmila Lakeman (Warnsveld) – El Kebir Florival, 18.43 km/uur
3. Jeanette Wilhelm (Ede Gld)– Chatar F, 17.77 km/uur

Uitslag NK Endurance Jeugd (Junioren en Young Riders)
1. Imke Lamsma (Vriezenveen) – Sjabeka, 15.83 km/uur
2. Laura Bucher (Eerbeek)  – Biba, 14.98 km/uur
3. Ijjou Mohamed (Leiden) – Paradis du Braisos, 14.98 km/uur

Geplaatst op: