Paardensport: Sterk Endurance deelnemersveld op het KNHS-centrum in Ermelo

Zaterdag 13 mei wordt rond het KNHS-centrum in Ermelo het NK endurance voor senioren en jeugd verreden. Dit NK is onderdeel van de jaarlijkse CEI, een internationale endurance wedstrijd. Het NK voor de senioren wordt verreden over de zwaarste internationale klasse, ruiters en paarden strijden daarbij over 160 kilometer. Het NK jeugd wordt dit jaar voor het eerst verreden en gaat over 120 kilometer.

In Ermelo wordt er in 3 klassen gestreden over 160, 120 en 90 kilometer. Het NK senioren is onderdeel van de open internationale wedstrijd over 160 kilometer. De wedstrijd is verdeeld over verschillende lussen, waartussen de verplichte veterinaire controles en pauzes plaatsvinden. De ruiters vertrekken om 5 uur ´s morgens en de verwachte aankomst tijd van de beste combinaties in de koningsklasse is rond 16.00 uur.

In vergelijk met voorgaande jaren kent het NK voor de senioren zeer veel deelnemers. Maar liefst 12 Nederlandse combinaties binden de strijd aan. Ook titelverdedigster Carmen Römer (Landgraaf) verschijnt aan de start in een poging haar zesde Nederlandse titel te winnen. Naast diverse bekende namen uit de Nederlandse endurance, waaronder de kaderleden Fenne Koppenol (Grathem) en Kirsten van der Woord (IJmuiden), staan er in totaal 28 combinaties uit zeven verschillende landen op de startlijst. Naast de Nederlandse toppers, komen de deelnemers uit België, Duitsland, Engeland, Italië, Zweden en Zwitserland.

De deelnemers aan de 120 kilometer gaan om 6.30 uur van start, de 90 kilometer begint om 8.00 uur. Onder de Nederlandse deelnemers aan het NK voor de jeugd staan onder meer de kaderleden Jorrit Koopmans (Wirdum), Imke Lamsma (Vriezeveen), Ijjou Mohamed (Leiden), Laura Bucher (Eerbeek), Anne Marijn Kok (Hendrik Ido Ambacht) en Nanke Kramer (De Veenhoop) op de startlijst.

Op de 120 kilometer komen 38 ruiters aan de start, voor de 90 kilometer hebben zich 22 combinaties aangemeld. Voor de diverse rubrieken hebben een aantal internationale toppers zoals de Zweedse Annelie Eriksson, de Italiaanse Melissa Bisoffi, uit Duitsland Melanie Arnold en vanuit België Elisabeth Hardy en Raphael van Cauteren zich ingeschreven. Uit Frankrijk komen onder meer Virginie Atger, Julien Lafaufe, Julien Goachet en Laetitie Goncalves.

Voor zowel de Nederlandse senioren als de jeugd geldt de wedstrijd in Ermelo als observatiewedstrijd voor de internationale kampioenschappen later dit jaar. De senioren rijden dit jaar hun EK op 17 augustus in Brussel. Voor de jeugd (junioren en Young Riders) staat er op 23 september het WK in het Italiaanse Verona op het programma.

Meer informatie is te vinden op www.endurancealive.nl.

Geplaatst op: