Alle NRPS hengsten geslaagd voor verrichtingsonderzoek

Naar aanleiding van het verrichtingsexamen van het NRPS, afgelopen weekend, is de goedkeuring van tien rijpaarden en vijf ponyhengsten met een jaar verlengd. De hoogst beoordeelde hengst met dressuurafstamming was Nagano (Negro x Lord Leartherdale), de hoogste waardering bij de springpaarden ging naar Catch Twenty Two VO Z (Catoki x Mr. Blue). Bij de pony's werd Call me Mr. Handsome beschouwd als de beste allrounder.

Zonder dat er iets was veranderd aan de essentie, had het verrichtingsexamen toch een andere uitstraling gekregen. Om te beginnen hoefden de hengsten niet meer drie dagen, maar twee dagen en een nacht door te brengen op het Nationaal Hippisch Centrum.

Verder is in overleg met de commissies afgestapt van de beoordelingsbalk met uitsluitend letters. In plaats van bijvoorbeeld het vage 'goed' kwam nu de 7,5 of 8 op papier te staan; 'zeer goed' werd vertaald naar 8,5 of 9. Met de halve punten kon de jury nuanceverschillen aanbrengen.

Nieuw detail voor het NRPS was dat de hengsten na afloop een voor een aan de hand in de baan gevraagd werden en hun eigenaren/fokkers daar het certificaat en de ingelijste standfoto overhandigd kregen.

Geslaagd zijn de dressuurhengsten Nagano, Excellent, Fireball, Ashwin van de Fryochaborg en Jaguar; de springpaarden Catch Twenty Two VO Z, Indigo VDL, Casallini, Cassini's Golden Boy en Catoccini; en de ponyhengsten Call me Mr. Handsome, Nero van de Koetsiershoeve, Don Davino Horse Point, Osolution en Kyoto BR.

De rijpaardhengst Dorlander VKM is niet aangeboden op het examen. De ponyhengst Le Ceanu was op de eerste examendag niet helemaal rad en heeft daardoor geen eindexamen kunnen doen. Elin's Noncisdador is niet aangeboden voor het examen omdat de ponyhengst eerst volledig zal worden ingezet voor de sport.

Op www.nrps.nl zijn de beoordelingscertificaten van de hengsten te vinden onder het nieuwsbericht 'Allemaal geslaagd'.

Geplaatst op: