Blom Hengstencompetitie Springen en Isah Hengstencompetitie Dressuur

De Blom Hengstencompetitie Springen en de Isah Hengstencompetitie Dressuur zijn de unieke gelegenheden om de jonge goedgekeurde KWPN-hengsten in actie te zien. De Hengstencompetities hebben ten doel fokkers en belanghebbenden een inzicht te geven in de prestatiecapaciteiten van de hengsten. Dit seizoen kennen de hengstencompetities drie wedstrijden en een finale tijdens de KWPN Hengstenkeuring in ‘s-Hertogenbosch.

Isah Hengstencompetitie Dressuur
Bij de discipline dressuur wordt er gereden in de klasse L (hengsten die ten tijde van de eerste competitiewedstrijd vier jaar oud zijn, klasse M (hengsten die ten tijde van de eerste competitiewedstrijd vijf jaar of ouder zijn, klasse Z/ZZ-L/ZZ-Z/LT (hengsten die ten tijde van de eerste competitiewedstrijd zes jaar of ouder zijn). In de klassen L en M laten de ruiters in de competitiewedstrijden een aantal verrichtingen zien die passen bij de leeftijd van het paard. Zij worden door de jury beoordeeld op de gangen, de harmonie en de aanleg als dressuurpaard. De hengsten worden geplaatst op volgorde van puntentotaal. Tijdens de finale komen de hengsten in groepen van twee of drie tegelijk de baan in, waarna de jury een aantal verrichtingen vraagt en cijfers geeft voor de eerder genoemde onderdelen. De resultaten van de finale tellen mee voor het uiteindelijke eindresultaat. In de klassen Z, ZZ-Licht, ZZ-Zwaar en Lichte Tour wordt tijdens de hengstencompetitiewedstrijden een vrije proef gereden, maar in tegenstelling tot de klasse L en M komen zij in de finale niet in een groep, maar alleen, in de baan om een vrije proef te rijden. Ook hier tellen de resultaten behaald in de finale mee voor het eindresultaat. Er zal pas na de verrichtingen in ‘s-Hertogenbosch dus bekend zijn, wie de uiteindelijke competitiewinnaar is.

Blom Hengstencompetitie Springen
Ook hier wordt gestreden in de klasse L (hengsten die ten tijde van de eerste competitiewedstrijd vier jaar zijn, klasse M (hengsten die ten tijde van de eerste competitiewedstrijd vijf jaar of ouder zijn en klasse Z/ZZ (hengsten die ten tijde van de eerste competitiewedstrijd zes jaar of ouder zijn). De jurering van het springen vindt op dezelfde manier plaats als andere jaren. Tijdens de hengstencompetitiewedstrijden beoordeelt een juryteam bestaande uit twee juryleden, de hengsten uit de klasse L,  op springonderdelen en geeft cijfers door middel van het opsteken van bordjes. Elke balk die een hengst uit de lepels werkt, levert twee punten in mindering op. Ook wordt een punt afgetrokken voor elke vier seconden tijdsoverschrijding. Tijdens de finale in ‘s-Hertogenbosch werkt het voor de klasse L anders. De plaatsing voor de dagprijs vindt dan plaats op basis van strafpunten en tijd. Voor het resultaat van de finale worden plaatsingspunten toegekend. Een foutloos basisparcours levert 20 plaatsingspunten op. Gemaakte strafpunten in het basisparcours worden afgetrokken van de plaatsingspunten. Er is geen sprake van minpunten. Een eventuele barrage is alleen van belang voor de dagprijs en speelt alleen bij ex aequo een rol in de stand van de competitie. In de klasse M, Z en ZZ worden de hengsten zowel tijdens de hengstencompetitiewedstrijden als tijdens de finale geplaatst op basis van strafpunten en tijd. Aan de winnaars worden plaatsingspunten toegekend. De winnaar krijgt 20 punten, de hengst op de tweede plaats 18 punten, de derde plaats wordt beloond met 16 punten, en de vierde levert 14 op. De overige foutloze combinaties krijgen 12 punten. Het aantal strafpunten in het basisparcours wordt afgetrokken van de punten die zijn toegekend.

In de finale in ‘s-Hertogenbosch komen de plaatsingspunten van de wedstrijd bij de drie resultaten van de competitiewedstrijden en weten we welke hengst de Blom Hengstencompetitie wint.

Foto: www.KWPN.nl

Geplaatst op: