KNHS College Tour ‘Optimaal trainen en spieropbouw’ met Carolien Munsters

Spieropbouw en spierontwikkeling: we zijn er in de training van onze paarden dagelijks mee bezig. Maar hoe doe je dit op een goede manier? Dr. Carolien Munsters komt op donderdagavond 10 april naar Ermelo voor een KNHS College Tour ‘Optimaal trainen en spieropbouw’, waar ze met paarden van verschillende leeftijden, trainingsniveaus en disciplines op een toegankelijke manier toont hoe je een paard qua kracht en conditie op de juiste manier traint.

Dr. Carolien Munsters is gepromoveerd op de inspanningsfysiologie voor paarden en begeleidt diverse (top)sportpaarden bij hun fysieke training. Spieropbouw verbeteren begint met inzicht: begrijpen hoe en welke spieren je wanneer traint. Daarom start Carolien de avond met achtergrondinformatie hierover. “Het is belangrijk om te weten dat verschillende typen spieren concurrerend aan elkaar werken. Dit houdt in dat wanneer je veel kracht traint, dit ten koste gaat van het duurvermogen en andersom. In de praktijk zie ik vaak dat mensen hun paarden anders trainen dan ze denken”, vertelt Munsters. De verschillen tussen het trainen van spieren bij laag- en bij hoog-intensieve arbeid zal ze duidelijk uitleggen.

Om live inzichtelijk te maken hoe dit werkt, wordt bij verschillende typen paarden en opleidingsniveaus de hartslagmeter ingezet. “De hartslagmeter is de vertaalslag voor waar je bent qua type training en spieropbouw bij je paard”, vertelt Munsters. Ook zal ze laten zien dat er verschil zit tussen de leeftijd, het ras en de discipline van het paard qua wat het paard nodig heeft om bepaalde typen spieren te trainen.

Daarnaast gaat Munsters deze avond in op belasting en belastbaarheid van het paard: Wat mag je wel of niet vragen van een jong paard? En welk verschil zit er bijvoorbeeld tussen de mate van belasting van verschillende rassen bij dezelfde arbeid? “Het is belangrijk om te weten wat je wilt verbeteren, wat hier de mogelijkheden voor zijn en hoe dit je dit concreet aanpakt, zodat het ook fysiologisch de juiste aanpassingen krijgt. Pas wanneer je dat begrijpt, kun je ernaar gaan trainen”, aldus Munsters, die zal uitleggen met welke trainingsprincipes en fysiologische wetten je rekening moet houden. Deze avond biedt praktische inzichten en sluit aan op de rijtechniek voor het trainen van paarden.

LET OP: Voor het automatisch bijschrijven van de licentiepunten koop je een ledenticket en vul je jouw KNHS-relatienummer in zodat we die na afloop van de College Tour kunnen bijschrijven.

Geplaatst op: