Ruimte voor water en natuur op het NHC!

Momenteel worden er een behoorlijk aantal ingrijpende wijzigingen uitgevoerd aan de vaste infrastructuur van het NHC. Hieraan is een lange weg van wijzigingen van het bestemmingsplan aan vooraf gegaan. Na het definitief worden van het bestemmingsplan zijn we nu aan de slag.

 

Wat gaan we doen;

Door de klimaatverandering merken we dat we steeds meer moeite hebben de enorme hoeveelheden hemelwater, die er soms in zeer korte tijd naar beneden komen, te verwerken. Langs de Hierdense Beek bevindt zich hiervoor de NHC wadi. Dit is een hemelwater retentie bekken. Met andere woorden hier infiltreert hemelwater van het bebouwde deel van het hele NHC in de bodem. Het wordt tegenwoordig steeds belangrijker dat hemelwater niet meer zo snel mogelijk afgevoerd wordt maar juist in de nabijheid van waar het valt in de bodem trekt. Dit omdat klimaatverschijnselen als hitte, droogte maar ook grote stortbuien geen uitzondering meer zijn. Feitelijk creëren we daarmee een gesloten systeem.

Met andere woorden; alles wat er valt op het NHC wordt ook verwerkt op het NHC. Eerder werd dit water via de Hierdense Beek afgevoerd, dit gebeurt nu nog slechts in uiterste noodzaak via overstort. Om overstort momenten tot een minimum te beperken wordt de wadi momenteel vergroot waardoor de hemelwater opslag ook significant vergroot wordt en daardoor het infiltratie proces langer kan duren alvorens overstort noodzakelijk is. Het overstorten in de Hierdense Beek heeft namelijk nadelige bijeffecten dat de snelheid waarmee het water daar stroomt gedurende korte tijd toeneemt waardoor verstoring kan optreden aan de daar aanwezige streng beschermde waarden.

In de huidige wadi is de afgelopen jaren op natuurlijke wijze een Elzenbroekbos ontstaan. Dit zal in het nieuwe deel ook makkelijk ontstaan omdat deze bomen geschikt zijn om soms deels in het water te staan. De situering van de wadi tegen de Hierdense Beek vindt zijn oorsprong in het feit dat het Elzenbroekbos wat hierin ontstaat ervoor zorgt dat de genoemde beek donkerder wordt. Dit helpt mee om algengroei in het water te voorkomen omdat intrede van zonlicht verhinderd wordt. Deze situatie helpt er mede voor te zorgen dat de biodiversiteit in de beek weer terugkeert naar zijn oorspronkelijke waarden. Terugkeer van beschermde diersoorten als de Beekprik worden hierdoor mogelijk.

Op termijn zullen deze werkzaamheden doorgetrokken worden langs het hele NHC. Geldersch Landschap en Kasteelen is eigenaar van deze gronden en zal nog meer maatregelen voor natuurherstel doorvoeren langs dit tracé tot aan de Paleisweg.

Tevens zijn op het terrein compenserende maatregelen getroffen om het fourageergebied van de das te verbeteren.  Zo zijn er onder meer hoogstamfruitbomen, walnootbomen en diverse hagen gepland zodat er naast de aanwezige wormen in de grond rond deze bomen door deze diersoort ruim voldoende gefourageerd kan worden.  Ook zijn er meerdere takkenbossen aangelegd als schuilmogelijkheid voor dit beschermde dier.

Veel meer diersoorten komen overigens in dit unieke stuk natuur voor. Denk hierbij aan vele vogelsoorten, juffers en libellen, reptielen, vleermuizen en amfibieën. En wat zichtbaarder edelherten, reeën, wilde zwijnen maar ook de wolf is hier al gesignaleerd. Hiervoor behoefde geen aanvullende voorzieningen te worden getroffen omdat deze van nature al ruimschoots aanwezig zijn.

 

Omdat deze terreinen met regen zeer nat kunnen zijn, omdat ze zo dicht bij de Hierdense Beek gelegen zijn, worden de rijsporen in het midden van deze terreinen verbeterd met open grasbetonkeien. Rijplaten zijn dan niet meer nodig om dit terrein tijdens evenementen te kunnen betreden. Voor het overige blijven deze terreinen in de huidige staat.

 

Op deze wijze hebben we een optimale samenwerking tussen de ons omringende natuur, het weer en onze continuïteit tijdens evenementen gecreëerd.

Voor vragen of opmerkingen over deze werkzaamheden kunt u zich wenden tot het NHC. 0577-490000 of via email info@nhcermelo.nl

Geplaatst op: