Inschrijving voor de “Nederlands Kampioenschappen Springen Manegeruiters 2024” geopend

In januari starten de regiofinales van de Nederlandse Kampioenschappen Springen Manegeruiters 2024 (voorheen ‘FNRS-KNHS Springcompetitie’). Tijdens het NK Springen Manegeruiters krijgen de deelnemende manegeruiters een landelijk erepodium gelijk als de topsport-ruiters en maken zij kans op de titel “Nederlands Kampioen Springen Manegeruiters”. De regiofinales en de halve finale worden georganiseerd op FNRS-ruitersportcentra en de finale (Nederlands Kampioenschap) op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo.

Er staat een mooi parcours, er zijn professionele juryleden en mooie prijzen te winnen. Naast de eretitel ‘Nederlands Kampioen Springen Manegeruiters’ voor de bestspringende ruiter, maken de deelnemende ruitersportcentra ook weer kans op de titel ‘Bestspringend Ruitersportcentrum van het jaar’. Er zijn drie categorieën: S40, S60 en S80.  

Deelname is ook een visitekaartje voor het ruitersportcentrum 
De meeste ruiters maken kennis met de paardensport via een manege. Nadat de basisvaardigheden zijn aangeleerd gaan ze door naar een eventuele springles. Als ruiters hier plezier in hebben, komen ze steeds een stapje verder en mogen ze hoger springen. Om fanatieke springruiters gemotiveerd en uitgedaagd te houden, is het leuk om ze aan het “Nederlands Kampioenschap Springen Manegeruiters” deel te laten nemen. Voor een ruitersportcentrum is het een mooie manier om naar buiten te treden als een actief en kwalitatief goed ruitersportcentrum.  

“Mee doen met de Nederlandse Kampioenschappen Springen Manegeruiters is een hele eer voor ruiter en instructeur.” 

Manege Beukers is al jaren één van de vaste ruitersportcentrums die fanatiek meedoen aan de springcompetitie. Sanne Leeuwenkamp instructeur op Manege Beukers vertelt: “Inmiddels doen wij zeker al zo’n zeven jaar mee met de springcompetitie. Voor onze ruiters is deze competitie ieder jaar weer een hele ervaring. Onze ruiters kijken hier het hele jaar naar uit. Regelmatig krijg ik de vraag wanneer de voorbereidingen weer beginnen en of ze dit jaar al mee mogen doen aan de competitie. Wij organiseren op onze manege zelf een voorselectie doormiddel van drie wedstrijden. De twee best gereden wedstrijden tellen mee voor de selectie voor de springcompetitie. Elk jaar weer komen we met het maximaal aantal ruiters per categorie, je kunt dus met zekerheid zeggen dat deze competitie heel populair is op Manege Beukers! We merken dat de deelnemers extra hun best doen om nog betere ruiters te worden, ze boeken extra privélessen naast de reguliere lessen en zetten hiermee de puntjes nog wat meer op de i. Ze leven er het hele jaar naartoe en willen het beste uit zichzelf halen. Ik als instructeur vind het daarnaast ook een hele eer aan mijn eigen lesgeven als ik zie dat mijn ruiters het goed doen op deze kampioenschappen”.   

Deelnemen met jouw ruitersportcentrum?  
Ruiters die bij een FNRS-ruitersportcentrum rijden en in het bezit zijn van een geldig Ruiterpaspoort mogen deelnemen aan de NK Springen Manegeruiters. Ruiters met een KNHS-startpas én startkwalificatie vanaf de peildatum (1 oktober 2023) kunnen helaas niet deelnemen aan dit Kampioenschap. Elk deelnemend ruitersportcentrum mag ruiters afvaardigen naar de regiofinales. Dit kan bijvoorbeeld door een selectieronde op het bedrijf te organiseren. Selectieronde kunnen uitgeschreven worden in de categorieën (S40, S60 en S80):  

  • Per categorie worden er maximaal 6 ruiters of amazones afgevaardigd naar de regiofinale (dus maximaal 18 per ruitersportcentrum).  
  • De 12 hoogstgeplaatste deelnemers per categorie van de regiofinale gaan door naar de landelijke halve finale. Deze halve finale wordt centraal in Nederland georganiseerd. Tijdens de halve finale wordt ook gestreden om ‘Bestspringend ruitersportcentrum van jaar’ te worden.  
  • De beste 20 deelnemers per categorie gaan door naar de finale van het Nederlands Kampioenschap waar uiteindelijk per categorie één ruiter ‘Nederlands Kampioen Springen Manegeruiters’ wordt.   

Locaties en data 
Hieronder de data en locaties van de verschillende finales van het Nederlands Kampioenschap Springen Manegeruiters 2024:   

Regiofinales
Zondag 14 januari 2024: Hippisch Centrum Boekend in Venlo
Zondag 21 januari 2024: Horsecenter Pirouette in Bergschenhoek
Zondag 28 januari 2024: Paardensportcentrum De Lourenshoeve in Den Ham
Zondag 4 februari 2024: Manege De Eenhoorn in Blokker

Halve finale
Zondag 3 maart 2024: Stal Groenendaal in Bunschoten-Spakenburg

Finale
Zondag 24 maart 2024: Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo

Meer informatie en inschrijven 
Ben je enthousiast geworden en wil je graag deelnemen aan de “Nederlands Kampioenschappen Springen Manegeruiters”? Reserveer dan nu je plaatsen bij één van de regiofinales door een mail te sturen naar: springcompetitie@partnersinpaardrijden.nl 

Vermeld in deze mail hoeveel plaatsen in welke categorie je wilt reserveren en aan welke Regiofinale je wilt deelnemen. Definitieve opgaven kunnen later doorgegeven worden. 

Wil je nog meer informatie? 
Neem dan contact op met het PIP-team: springcompetitie@partnersinpaardrijden.nl 
of telefonisch met Marc Jansen, projectleider Partners in Paardrijden: 06-31777955.

 

Bron: KNHS 

Geplaatst op: