WK Young Breeders: Juryleden geven laatste tips

Over één week barst het WBFSH World Championships for International Young Breeders powered by Horses2Fly los in Ermelo. Dan strijden van 7 tot en met 9 juli ruim 140 jonge fokkers om de individuele medailles in drie onderdelen en de overall prijs voor hun stamboek. Juryleden Tiernan Gill en Marian Dorresteijn geven nog een laatste advies.  

Op vrijdag verschijnen de eerste paarden in de ring. De dag wordt begonnen met het beoordelen van vrij bewegen en vrijspringen en na de lunch volgt het onderdeel exterieur. De jury bestaat in die onderdelen uit Matthias Werner (Duitsland), Bart Henstra (Nederland) en Tiernan Gill (Ierland). De Ier legt uit waarom hij graag zijn steentje bijdraagt aan dit wereldkampioenschap: “Ik breng al ruim 30 jaar paarden uit op wedstrijden en keuringen maar in de tijd dat ik begon was er niemand die de jonge mensen uit kon leggen hoe je een paard correct voorstelt of beoordeelt. Toen ik in aanraking kwam met de Young Breeders was ik daarom meteen enthousiast om mijn kennis te delen met deze jonge mensen en ze zo een goede start te geven.” Tiernan Gill kijkt dan ook reikhalzend uit naar het wereldkampioenschap in Ermelo: “Mijn advies aan de deelnemers is om te genieten van de ervaring, veel nieuwe vrienden en contacten te leggen en zo goed mogelijk hun best te doen in de competitie. Het is belangrijk om een open blik te houden en veel van anderen te leren. Ik kijk er naar uit om iedereen te ontmoeten!”

Rust en overwicht

Op zaterdag moeten alle deelnemers een paard voorbrengen in een daarvoor speciaal ontworpen ring. Ditmaal wordt de beoordeling verzorgd door Bart Henstra en Marian Dorresteijn (Nederland), Stefaan de Smet (België) en Laura Vodskov Juul die afreist vanuit Denemarken. Marian Dorresteijn licht een tipje van de sluier wat betreft het voorbrengen: “Het voorbrengen op het WK gaat aan de hand van een driehoekige ring en is technisch dus iets anders dan wat we hier normaal zien op de KWPN keuringen. De essentie verandert echter niet, je probeert een paard zo voor te stellen dat het goed beoordeeld kan worden worden door een jury. Ik ga er op letten dat er met rust en overwicht wordt gewerkt. De paarden moeten netjes in de hand staan en optimaal gepresenteerd worden. Dat betekent dat ze in de juiste houding worden opgesteld en de stap en draf correct worden getoond, zodat het paard op eigen benen en in ontspanning door de baan gaat. De voorbrenger moet goed het overzicht hebben en daarin het paard kunnen ondersteunen.”

Programma

Het programma van het WBFSH World Championships for International Young Breeders powered by Horses2Fly is inmiddels bekend. Donderdagochtend 7 juli komen alle deelnemers aan in Ermelo en in de middag krijgen zij allereerst een theorietoets voorgeschoteld. Deze toets beslaat onder andere voeding, stalmanagement, anatomie van het paard, fokkerij, internationale sport en allerlei veterinaire zaken. De overige onderdelen zijn beoordelen van vrij bewegen en vrijspringen (vrijdagochtend), het exterieur beoordelen (vrijdagmiddag) en het voorbrengen (zaterdag). In de laatste drie disciplines zijn individuele medailles te halen en per team tellen drie resultaten mee in de strijd der stamboeken. Alle deelnemers zijn daarbij in twee leeftijdscategorieën verdeeld: Junioren (15-19 jaar) en Senioren (20-25 jaar) en ieder stamboek mag in beide leeftijden één team van vier personen afvaardigen. Zaterdagavond wordt het kampioenschap afgesloten met de prijsuitreiking en bijbehorend feest, op zondag vertrekt het ruim 200 mensen tellend gezelschap naar Friesland alwaar zij een kijkje in de Hollandse keuken krijgen bij VDL Stud. 

Meer informatie vindt u hier

AW voor KWPN

Foto: JongKWPN

Bron: KWPN

Geplaatst op: