NK Dressuur Opmaat naar het EK Rotterdam

Van 23 tot en met 26 mei wordt op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo het Nederlands kampioenschap dressuur verreden. Voor de senioren en paradressuurruiters van TeamNL is dit NK een belangrijke opmaat richting de Europese Kampioenschappen (Para)Dressuur die in augustus in Rotterdam op de agenda staan. In Ermelo wordt er gestreden om meerdere titels. Naast de senioren en paradressuurruiters, strijden ook de U25, Young Riders, Junioren en Children om Nederlands goud. Voor de rubrieken Lichte Tour en ZZ-Zwaar staat de KNHS titel op het spel.

Het NK Dressuur Gelderland in Ermelo is voor de bondscoaches een belangrijke observatiewedstrijd richting de verschillende Europese kampioenschappen. Bondscoaches Alex van Silfhout (senioren) en Joyce Heuitink (paradressuur) hoeven zich niet meer druk te maken om Olympische en Paralympische startbewijzen, die ook te verdienen zijn op het EK in Rotterdam. Die startplaats voor het team werd vorig jaar tijdens het wereldkampioenschap al binnengehaald. Het komende EK is alles er op gericht om zo hoog mogelijk te eindigen.

Het EK in Rotterdam wordt van 19 tot en met 25 augustus in het Kralingse Bos verreden. Voor een goede voorbereiding naar de Europese titelstrijd is het NK dit jaar twee maanden eerder dan voorheen op de wedstrijdkalender geplaatst.

Wie verschijnen er zoal in de ring?
Edward Gal is met de hengst GLOCK’s Zonik N.O.P. de regerend kampioen. Lukt het Gal om zijn tiende titel binnen te halen? Hans Peter Minderhoud pakte vorig jaar het zilver met GLOCK’s Dream Boy N.O.P.. Na een sterk wereldbekerseizoen horen ze zeker bij de favorieten die het Gal moeilijk kunnen gaan maken. Dat geldt ook voor Adelinde Cornelissen, die in 2018 derde werd, en volgende week haar troef Zephyr zadelt. Medaille kandidaten zijn verder Emmelie Scholtens, Anne Meulendijks en Diederik van Silfhout. Ook KNHS Talententeamlid Denise Nekeman gaat van start in het NK senioren. De senioren starten het kampioenschap op vrijdag 24 mei met de Grand Prix en de beste combinaties strijden op zondag 26 mei om de podiumplaatsen in de Grand Prix Kür op Muziek.

De Nederlandse Para-dressuurcombinaties behoren al jaren tot de wereldtop, het team onderstreepte dit door vorig jaar wereldkampioen te worden in het Amerikaanse Tryon. Het NK Dressuur is voor bondscoach Joyce Heuitink een belangrijk observatiewedstrijd, waar ze haar gelouterde en jonge, talentvolle combinaties in de verschillende Grades met elkaar gaat vergelijken om een zo sterk mogelijk team samen te stellen voor het EK in Rotterdam.

Sanne Voets verdedigt haar gouden medaille met haar succesvolle kampioenschapspaard Demantur N.O.P. Sanne komt uit in Grade IV. In Grade V is Frank Hosmar al jaren de onbetwiste nummer 1. Vorig jaar eindige hij in de titelstrijd als tweede. De altijd sterk rijdende Rixt van der Horst hoort bij de favorieten en is actief in Grade III. In deze Grade komt ook de flink aan de weg timmerende Maud de Reu aan de start. Sinds dit jaar is deze jonge amazone lid van het KNHS Talententeam. In Grade II gaan we gouden teamlid Nicole den Dulk aan het werk zien. De titelstrijd in de para-dressuur krijgt op zondagochtend de spannende finale, voor het kampioenschap wordt er één klassement opgemaakt over alle Grades.

Anders dan bij de senioren is er voor de Children, Junioren, Young Riders en de leeftijdscategorie U-25 (onder 25 jaar) jaarlijks een EK. Het is voor de jeugd dan ook belangrijk om op het NK volgende week goed voor de dag te komen en zich in de kijker te rijden bij de bondscoaches. Ook hier zal mooie en spannende dressuursport te zien zijn met de finales op zaterdag en zondag. In deze kampioenschappen voor de jeugd komen ook amazones uit het KNHS Talententeam aan de start. Jeanine Nieuwenhuis en Jasmien de Koeyer gaan van start in de U25, Thalia Rockx strijd mee bij de Young Riders.

Klik hier voor het volledige programma.

Geplaatst op: