Show En Spektakel Op De Hengstendemonstratie Gelders Paard

Een scala aan Gelderse hengsten showde gisteravond in Ermelo hun veelzijdige kwaliteiten. Onder het zadel, boven de hindernis, aangespannen, aan de lange lijnen en aan de hand lieten maar liefst 15 hengsten zich schitterend zien aan een groot publiek.

De show werd geopend door Floris BS, die aangespannen werd voorgesteld door Theo Timmerman. Floris BS is een zoon van Negro en werd gefokt door B van der Veen en S.E. ter Brugge uit Burdaard uit ster-pref-voorl. keur- PROK-merrie Zamyra van Elegant. De hengst liet zich zowel aangespannen als later onder het zadel in het springen én de dressuur geweldig zien, en staat bekend om zijn geweldige karakter en instelling. Floris BS, die momenteel Prix St. Georges loopt, is geregistreerd bij Corien Yspeerd uit Baak en is ook via Corien voor dekkingen beschikbaar.

Verder gingen we vervolgens met Casaron, die in het springen werd voorgesteld door Niels Brussen. Casaron is een zoon van Ginus en werd door W. van Sijpveld-Bomas uit Scherpenzeel gefokt uit ster-prestatiemerrie Nazarona van Zichem. Casaron werd genoemd als prachtvererver, en is met zijn Z2 dressuur en Z springen een schoolvoorbeeld van waar een Gelders Paard voor staat. Geregistreerde is M. Cramer uit Voorthuizen en staat ter dekking bij Holstud in Lunteren.

Daarna volgde de schitterende Edmundo, die door H.J. Schieven uit Toldijk gefokt werd uit stermerrie Satricia van Modern en die geregistreerd staat bij M. Kriesch uit Renesse. Marcel van Bruggen, die de palominokleurige Upperville-zoon ter dekking heeft, stelde hem voor aan de lange lijnen waarbij hij een krachtige draf met veel  souplesse liet zien. Later op de avond werd Edmundo ook nog onder het zadel in het springen voorgesteld door Karina van Bruggen. De hengst is momenteel Z1 dressuur gekwalificeerd en heeft aan de start van zijn 4e dekseizoen al zo'n 50 nakomelingen. Ook getoond werd Edmundo's eerste nakomelinge, Luwalda, die werd gefokt door Dhr. de Pijper uit Echteld uit ster-PROK-merrie Zuwalda van Manno en geregistreerd staat bij Stefan van der Meijden uit Herwijnen. Deze merrie heeft op de keuring een eerste premie weten binnen te halen en wordt geroemd om haar werkwilligheid.

Als volgt werd Danser voorgesteld, die door W. Kok uit Zwolle gefokt werd uit ster-voorl. Keur moeder Sharon van Ahoy en is geregistreerd bij Familie Schilder uit Kampen waar hij ook ter dekking staat. Danser is, zoals hij werd bekommentarieerd, een paard om de teugels van aan te pakken en mee weg te rijden. Hij werd geroemd om zijn souplesse, kracht en gedragenheid. Danser start momtenteel ZZ licht en was als eerder in zijn cariere kampioen bij de 4 en 5 jarige menpaarden.

Ook Imposant EM, zoon  van de eerder voorgestelde Danser uit de ster-pref-PROK-merrie Roosmarie van Elegant, maakte zijn opwachting onder het zadel van Leonie Evink. De hengst, die werd gefokt door N. van Houten-van der Veen uit Opende, staat bekend om zijn vrolijke, werkwillige karakter en prachtige bewegingspatroon. Hij is ter dekking beschikbaar via zijn eigenaren, Erik Zeegers en Mariska Toet van EM Stables uit Darp. Zij lieten ook nog een zeer aansprekend merrieveulentje van Imposant zien, te weten de twaalf dagen oude Orienta EM van hun eigen ster-elite-preferente Tyorieta van Havidoff.

Daarna was er alle ruimte voor het spektakel dat Henkie heet. De spetterende Alexandro P. zoon werd voorgesteld door Adelinde Cornelissen, die in 2018 nog een achtste plek wist te behalen met Henkie in de finale van het WK voor jonge dressuurpaarden. Henkie was het eerste Gelderse paard ooit om daaraan deel te nemen. Ondertussen is de hengst, die door Henk en Ria Hekkert uit Wijhe werd gefokt uit ster-voorl. Keur merrie Beaujamanda van Upperville, ook goedgekeurd in Duitsland. De hengst is  geregistreerd bij J. van den Berg en Aris van Manen, en via deze laatste staat hij ook ter dekking.

Henkie's vader Alexandro P. liet zich daarnaast ook zelf nog zien, aangespannen door Theo Timmerman. De langgelijnde hengst, die werd gefokt door H.J. en F.J. Peters uit Stokkum uit de keur-preferente Itilde van Satelliet, staat geregistreerd bij G. Verwaijen.

Ook de jongste generatie mocht zich showen. Aangewezen hengsten Lendor (v. Casaron uit keur-sport(dr) Bamara v. Elegant), Leopold.P (High Five U.S. uit de ster-preferente Barones Tilde van Koss)  en keuringskampioen Legend (Guardian S. uit stermerrie Geerlarda van Stuurboord) gaven een schitterend spektakel weg dat veel goeds belooft voor hun verrichtingsonderzoek.

Daarna zagen we Sirius en zoon Karel, die samen onder het zadel werden voorgesteld. Karel werd gefokt door Gert Hofs uit de pref-elite moeder Baringa van Vitens, en werd voorgesteld door Fabiana Klein Goldenwijk. De inmiddels twintigjarige Sirius werd voorgesteld door Moniek Stockentree en later nogmaals in een speciaal stukje vermakelijke show door eigenaar Pascal Nahuis. Sirius werd gefokt door H.J. Wesselink uit de ster-preferente Iris van Goudsmid.

De dit voorjaar goedgekeurde hengsten Ibsen B en Jupiler S hadden ook nog elk hun showmoment, en lieten zich geweldig zien onder ruiters Yardena van Es en Marrit Reusien. Jupiler S is een zoon van Charmeur uit de elite IBOP merrie Chamanta van Zep en werd gefokt door G. van der Es uit Een. De hengst kan maat en formaat meebrengen in de Gelderse fokkerij en heeft veel dressuuraanleg. Hij is geregistreerd bij B.J. Mulder uit Dwingeloo en J. Koster uit Tiendeveen, en staat ter dekking bij Marcel van Bruggen.

Ibsen B valt op om zijn prachtige uitstraling. De Wynton-zoon uit de keur-preferente sport(dr) merrie Rosita van Cabochon werd gefokt door B. Veeneman en G.E.B. Voordes-Veeneman uit Beemte Broekland en staat geregistreerd bij G.S.W. te Bokkel uit Eerbeek. De hengst staat ter dekking bij Aris van Manen. Van Ibsen B werd aan het eind van de avond een gratis dekking verloot.

Als laatste was ook Atze te bewonderen. De donkere vos van fokker G.A.J. van Heijst is een zoon van Astor uit stermerrie Beauvilina van Sander, en werd hier voorgesteld onder het zadel tijdens een speciale clinic van Johan Hamminga. Ook werd een twaalf dagen oud hengstveulen van de hengst vertoond, dat met zijn frisse uitstraling en looplust een goede indruk achterliet van Atze's verervingsmogelijkheden.

Tekst: Carmen Peters

Geplaatst op: