NK Endurance belangrijk kwalificatiemoment richting internationale kampioenschappen

Van 10 tot en met 13 mei wordt in Ermelo het Dutch Endurance Festival (DEF) georganiseerd. Belangrijk onderdeel van dit internationale endurance evenement is het Nederlands kampioenschap voor de Senioren en voor de jeugd.

Tijdens het DEF staan er verschillende internationale rubrieken op het programma. In de zwaarste CEI3* klasse die vrijdag 11 mei verreden wordt, staat ook de Nederlandse titel voor de senioren op het spel. Naast de Nederlandse toppers gaan ook de beste Europese ruiters en combinaties uit Qatar van start op deze 160 kilometer lange wedstrijd.
Op zaterdag 12 mei staat onder meer de 120 km op het programma, in deze wedstrijd zullen de beste Nederlandse Junioren en Young Riders strijden om de Nationale titel.
De organisatie laat weten dat ze het geweldige en unieke aantal van ruim 215 starts verwacht verdeeld over de diverse rubrieken die het weekend op het programma staan.
Pieter Wiersinga is Chef d`equipe van de Nederlandse enduranceruiters. ʺDe wedstrijd in Ermelo is voor ons een belangrijke observatiewedstrijd. Na Ermelo zullen we samen met onze trainer Emile Docquier kijken met welke combinaties we verder werken richting het WK in Tryonʺ, laat Wiersinga weten.
ʺEr zijn verschillende mensen in Tryon geweest om te bekijken wat ons daar te wachten staat en daar zullen we de training uiteraard op aanpassenʺ, licht Wiersinga verder toe.

Hoogte verschil
Regerend Nederlands kampioene Carmen Römer is een van de personen die al in Tryon geweest is om de omstandigheden te bekijken. De amazone reed daar ook mee in het testevent. ʺDe omstandigheden in Tryon zijn zwaar. Vooral het hoogte verschil is echt enorm. Echt nog veel groter dan de zwaarste wedstrijden die we in Europa kennen. Nu was het ook nog ineens heel warm waardoor het voor de paarden nog pittiger was, maar er staat ons wat te wachten. Ook de bodem gaat van invloed zijn. Het bestaat daar grotendeels uit een soort rode klei en dat wordt echt glad als het nat wordt.ʺ
Priam des Roches, het paard waar Römer vorig jaar Nederlands kampioen mee werd, heeft inmiddels haar stallen verlaten en is door de Belgische eigenaar verkocht aan het Spaanse echtpaar Jaume Punti Dachs en Maria Alvarez Ponton die beide al eens wereldkampioen waren. Römer vertelt: ʺIk sluit niet uit dat we hem terug zien voor Spanje in Tryon. Op het NK rijd ik nu El W Dora, een paard dat zeker zoveel kwaliteiten heeft, maar nog relatief onervaren is. Wij hebben deze 160 km in Ermelo ook nodig als kwalificatie en ik zal dan ook niet alle risico nemen. Goed uitrijden is het belangrijkste.ʺ

Jeugd
Ook voor de jeugd geldt Ermelo als observatie voor hun internationale kampioenschap. Voor de jeugdruiters staat er van 25 t/m 29 juli een Europees kampioenschap in het Italiaanse Pisa op het programma. Jarmila Lakeman is verantwoordelijk voor de begeleiding van de Nederlandse jeugd. ʺErmelo is net als voor de senioren ook voor de jeugd een observatie moment. Het is daarnaast ook een van de laatste mogelijkheden om de FEI kwalificaties te behalen. We mogen met vijf combinaties naar Italië en we hopen uiteraard een volledig team daar van start te gaan. In Pisa is het een relatief vlakparcours en we zullen na Ermelo samen met Emile Docquier een programma uitstippelen om zo goed mogelijk aan de start te staan.ʺ
Vorig jaar werd het NK Endurance voor de jeugd voor het eerst verreden. Het goud ging toen naar Imke Lamsma met Sjabeke, als alles volgens plan verloopt is deze combinatie ook dit jaar weer van de partij.

Kijk voor meer informatie over het Dutch Endurance Festival op: www.endurancesport.nl/cei-ermelo. Hier zullen ook de deelnemerslijsten op gepubliceerd worden.

Belangrijke data
Het WK Endurance wordt verreden in het Amerikaans Tryon tijdens de wereldruiterspelen (WEG) die van 11 tot en met 23 september worden georganiseerd. De Endurance ruiters hebben hun wedstrijd op woensdag 12 september.

Het EK voor de Junioren staat van 25-29 juli op het programma in het Italiaanse Pisa.

Winnaars NK Endurance Senioren van 2002-2016

2002 Anita Lamsma Salomo's Djinti
2003 Anita Lamsma Salomo's Djinti
2004 Joan Eikelboom Salomo's Djinti
2005 Carmen Römer Fadilah R
2006 Carmen Römer Fadilah R
2007 Yvonne van der Velde Joy Touch of Cherain
2008 Jannet van Wijk Latino
2009 Lisette van Drunen Escapade II
2010 Niet verreden
2011 Yvonne van der Velde Joy Escobar
2012 Carmen Römer Gitana
2013 Marly van Ditzhuijzen Eenhoorn's Dahman
2014 Carmen Römer Oceane d'Havenne
2015 Joyce van den Berg Acca Da
2016 Carmen Römer Siglavy Bagdady Zeusz
2017 Carmen Römer Priam des Roches 18.78 km/u (160 km.)

Winnaar NK Jeugd (Junioren/Young Riders) 2017

2017 Imke Lamsma Sjabeka 15.83 km/u (120 km.)

Geplaatst op: