Eerste beoordelingsdag NRPS-verrichtingsonderzoek

ERMELO - Veertien rijpaarden en twee ponyhengsten werden maandag 25 september onder het zadel gepresenteerd aan de verrichtingscommissie van het NRPS. Enkele hengsten van de nieuwe jaargang waren afgemeld, daarentegen waren er ook twee nieuwe bij gekomen.

 

Deze zijn pas na de Showdag op een thuis- of advieskeuring goedgekeurd en uitgenodigd voor deelname aan het actuele onderzoek. Het zijn de bruine Florance en zwarte Stiffelio.

De vierjarige Stiffelio stamt van San Amour x L'Espoir x Don Picardi (NRPS gekeurd) x Levantos I. Hij werd gefokt op Gestüt Lewitz-Paul Schockemöhle.

De vijfjarige Florance is een nazaat van Fürstenball x Rosenkavalier x Freudentänzer x Pikkolo en werd gefokt door M. Sasse-Lippling uit Delbrück.

Beide hengsten zijn eigendom van Kazlea LLC uit Larnaca (Griekenland) en werden voorgesteld door amazone Dana van Lierop, bedrijfsleider bij de Hongaarse fokker Tom Yom Tov (die ook eigenaar is van de succesvolle dressuurponyhengst Lord S (v. Le Matsjo)).

 

De overige twaalf hengsten die met succes onder het zadel werden gepresenteerd, zijn de springpaarden Quebec (Qlassic Bois Margot x Cento), Novak (Nabab de Reve x Jodocus), Ingar Endy VDE (Cardento x Diarado), Dencognito V (Dakar VDL x Indorado), en Collistar (Catoki x Chin Chin), en de dressuurhengsten Especial (Everdale x Vivaldi), Escobar (El Capone x Sydney), Jason (Johnson x Negro), All you Want (Apache x Goldstar), Painted Pride (Painted Black x Redford), Winston (Wynton x Tigrin 5) en Brad Pitt (Brandon x Fiderhit).

Het springen voor de dressuurgefokte hengsten is ook op de eerste beoordelingsdag niet langer verplicht. Het wordt aan de eigenaren overgelaten of zij hun dressuurhengsten de eerste dag na het tonen van de basisgangen laten springen en daarop meteen een eindbeoordeling krijgen. Dit jaar heeft niemand hier gebruik van gemaakt.

 

Pony's

Bij de ponyhengsten, die tot vorig jaar nog wel allemaal aan zowel het springen als de dressuur moesten deelnemen, is het voor dressuurgefokte pony's nu ook mogelijk om alleen op de eerste beoordelingsdag te springen en aan de hand daarvan een eindbeoordeling voor dit onderdeel te krijgen. Verdere deelname aan het springen is facultatief, eigenaren kunnen ervoor kiezen de hengst verder alleen aan de dressuur-onderdelen mee te laten doen (het tonen van de basisgangen onder het zadel, en het afleggen van een eenvoudige dressuurproef bij het eindexamen).

De ponyhengsten die voorgesteld werden, zijn de vijfjarige Flint Fortuna (First Stayerhof's Ramzi H x Manpower Ludinga) en de vierjarige Lance (Leuns Veld's Xantos x Viva la Bam).

 

Afwezig

De vierjarige Bacardi JK (Breezer x Wolfgang) werd afgemeld omdat hij niet helemaal fit was, maar komt wel naar de tweede beoordeling op maandag 16 oktober en zal zijn gemiste dag goedmaken op de inhaaldag.

Enkele hengsten kregen uitstel en zullen volgend jaar het complete onderzoek doorlopen, dat zijn Extra (Everdale x Havidoff), Evegro (Everdale x Negro) en D'Joep (Desperado x Ferro), en de ponyhengst Goldstar du Bois (Golden Rock x Der Harlekin B).

Nog wel op de lijst voor dit onderzoek, maar inmiddels gecastreerd voor de sport zijn Dorlander VKM (Dexter R x Colander ) en de ponyhengst Zhivago (Zip x Kierow van Klaverborch).

Geplaatst op: