7de Open Nederlands Lusitanokampioenschap

Op zondag 24 september 2017 vindt op het KNHS Nationaal Hippisch Centrum het 7de open Nederlandse Lusitanokampioenschap plaats. De dag bestaat uit een opnamekeuring voor merries en hengsten en een wedstrijd model en gangen. Dit jaar doen er vijftig Lusitano’s mee. Het kampioenschap dat open staat voor buitenlandse deelname, is het hoofdevenement van Lusitano Vrienden Nederland, de officiële vertegenwoordiger van het Portugese stamboek in Nederland. Toegang is gratis en inloop is vrij gedurende de gehele dag.

Bij de opnamekeuring beslist de uit Portugal overgevlogen keurmeester Nuno Santos Pereira welke Lusitanomerries en -hengsten voldoen aan de rastypische standaard om in het Portugese volwassenenregister te worden opgenomen. Alleen nakomelingen van Lusitano's uit het volwassenregister mogen op hun beurt weer Lusitano heten. De Lusitano staat bekend als een relatief zeldzaam ras. Wereldwijd zijn er slechts vierduizend fokmerries. Nederland telt ongeveer vierhonderd Lusitano's.

Bij de wedstrijd model en gangen beoordeelt de keurmeester bouw en gangen van de voorgebrachte merries, veulens, ruinen en hengsten en kent per rubriek een eerste, tweede en derde prijs toe. Bij opvallend goede paarden reikt de keurmeester een zilveren of gouden medaille uit. Het slot van het kampioenschap bestaat uit het aanwijzen van de kampioen merries, de kampioen hengsten en de kampioen der kampioenen.

Vermeldenswaard mag zijn dat bij de opnamekeuring hengsten onder andere de Lusitano Ice Cream RS wordt voorgebracht, die vorig jaar de titel kampioen hengsten won en op de Europese Lusitanokampioenschappen 2016 in Duitsland een gouden medaille behaalde. Regerend kampioen merries en kampioen der kampioenen is Atalaia, gefokt door dr. Pedro Ferraz da Costa en eigendom van de Nederlandse Lusitanofokker Eugène Ploumen.

De Lusitano is een barok, Iberisch paardenras, verwant aan de Lipizzaner en de Pura Raza Española, waarvan het eigen stamboek sinds 1967 gevoerd wordt door de Associação Portuguesa de Criadores do Cavalo Puro Sangue Lusitano.

Het programma van het Lusitanokampioenschap: 10:00 uur opnamekeuring merries, 10:50 uur wedstrijdrubrieken merries, 11:45 uur veulens en merries met veulen, 13:30 uur break met showblok, 14:15 uur wedstrijdrubriek ruinen, 14:30 uur opnamekeuring hengsten, 15:00 wedstrijdrubrieken hengsten, 16:00 uur prijsuitreiking. Het KNHS Nationaal Hippisch Centrum ligt aan De Beek 125, 3852 PL Ermelo. Voor informatie: lusitanovrienden.com

Geplaatst op: