KNHS Theorie Tour: Zadelpassen: Feiten en fabels
Datum: Donderdag 12 juni 2025
Programma: 19.30 uur tot 21.30 uur. Inloop vanaf 19.00 uur
Locatie: Nationaal Hippisch Centrum, Ermelo
Entree voor leden: € 26,35 inclusief één consumptie
Entree voor niet-leden: € 30,35 inclusief één consumptie
Bestel hier je tickets!
Veelgehoorde uitspraken over zadelpassen… maar kloppen deze wel?
- “Het zadel ligt te strak bij de schouder, dus het is te smal.”
- “Een te breed zadel los je op met een dikke pad.”
- “Een zadel mag geen beweging hebben aan de achterzijde.”
In de praktijk blijkt de werkelijkheid vaak genuanceerder. Tijdens deze KNHS Theorie Tour staan feiten en misverstanden centraal. Wat zie je daadwerkelijk? Wat betekent dat voor het paard?
Onderwerpen die aan bod komen:
✔️ Hoe je veelgemaakte misvattingen over zadelpasvorm herkent en doorbreekt
✔️ Waarom een zadel niet altijd te smal is als het ‘krap’ ligt bij de schouders
✔️ Hoe een paard zich ontwikkelt en wat dat betekent voor de pasvorm van het zadel
Deze KNHS Theorie Tour is bedoeld voor iedereen die zijn/haar kennis over zadelpasvorm wil verbreden en beter wil begrijpen hoe het zadel het paard beïnvloedt en andersom.
Introductie van de gastdocent
Jolanda van der Leeden, MSFC en Master Saddle Fitter (SMS), is meer dan 10 jaar fulltime werkzaam als zadelpasser en reparateur.
Als ruiter en ORUN instructrice had ook ik bepaalde aannames die in de zadelpasopleiding, die ik later volgde, niet of onvoldoende werden besproken of ontkracht. Toen ik net begon als zadelpasser had ik zoveel vragen, maar omdat ik nog onvoldoende ervaring had, trok ook ik nog vaak de ‘verkeerde’ conclusie. Als je dezelfde klanten jaar in jaar uit helpt, dan begin je de verbanden beter te zien en merk je hoe belangrijk het is om juist met je klant te communiceren en duidelijke uitleg te geven. Zonder teveel in detail te treden, want het klinkt soms heel onlogisch.
Zes jaar geleden heb ik TreeClix ontwikkeld, een zadel aanpassysteem waarmee de boombreedte van het zadel in stapjes van 5mm versteld kan worden. Dit systeem wordt het meest op bestaande zadels ingebouwd en wordt inmiddels door meerdere zadelmerken aangeboden. Door het gebruik van TreeClix heb ik heel veel kunnen testen op het gebied van zadel afstellingen en zien wat dat met het bewegingsmechanisme van het paard doet. Dus niet zozeer met een heel ander zadel, maar gewoon met het eigen zadel maar dan beter afgesteld.
Naast haar werkzaamheden als zadelpasser en reparateur is Jolanda mede eigenaresse van zadelmerk Empire Saddles en trainingsinstituut voor zadelpassers; Saddle-coach.
Vanuit Saddle-coach en het online leerprogramma van TreeClix werk ik samen met heel veel zadelpassers, allemaal vanuit een andere achtergrond, ieder met aannames, inzichten en kennis. Gezamenlijk doen we veel metingen, testen en individuele kennis delen en zo leren we snel binnen ons vakgebied. Gezamenlijk kijken we naar casussen en worden we beter in ons vak.
Uit onderlinge gesprekken met collega’s blijkt dat er nog altijd veel misverstanden bestaan over zadels, hun pasvorm en de invloed op paard én ruiter. We proberen klanten zo goed mogelijk te informeren, maar krijgen regelmatig te maken met verwarring. Zo kan een dierenarts iets anders zeggen dan wij, of geeft een paardenfysiotherapeut advies over het zadel zonder overleg, wat leidt tot tegenstrijdige conclusies. Dat maakt het voor eigenaren lastig om te weten wie ze moeten geloven – en soms worden daardoor juist niet de aanpassingen gedaan die nodig zijn voor het welzijn van het paard. Juist daarom is heldere uitleg en inzicht essentieel: hoe werkt zadelpassen nu écht?
Voor deze Theorie Tour kan je 50 instructeurslicentiepunten ontvangen. Koop hiervoor een ledenticket met licentiepunten en deel je KNHS-relatienummer.