KNHS College Tour ‘Beter rijden, beter springen’ met Franke Sloothaak

Vrijdagavond 31 januari 2025 komt springgrootheid Franke Sloothaak naar Ermelo voor een inspirerende KNHS College Tour. Op zijn kenmerkende wijze gaat Sloothaak deze avond aan de slag met verschillende combinaties, waarbij de focus ligt op het verbeteren van de ruiter. “Je verbetert je paard door aan jezelf te werken. Ik laat zien dat je als ruiter een paard echt kunt veranderen.”

Wat kun je verwachten? 

De avond begint met een uitleg over zijn filosofie over de paardensport: de ontwikkeling van het rijden en werken met paarden zoals we dat in de huidige vorm kennen.

De in Friesland geboren Sloothaak naturaliseerde op zijn 21e tot Duitser. Zijn indrukwekkende erelijst omvat onder andere meerdere Olympische teamgouden medailles, wereldtitels (individueel en met het Duitse team) en de winst in de Grote Prijs van Aken. Deze schat aan ervaring deelt hij graag: “Het publiek moet er uiteindelijk zelf mee aan de slag. Daarom geef ik zoveel mogelijk praktische tips en oefeningen mee.”

Terug naar de basis

Om een paard te verbeteren moeten we als ruiter volgens Sloothaak terug naar de basis: correct paardrijden met een goede aanleuning en de juiste zit. “Misschien ben ik een beetje van de oude school, maar wanneer je aan deze dingen werkt, verbeter je ook je paard. De verschillende mogelijkheden om dit te bereiken wil ik deze avond graag aanstippen.”

De ontwikkeling van een paard begint voor Sloothaak bij de ruiter.

“Mensen moeten leren kleinigheden te zien: details in de beweging en het model van hun paard. De bewegingsafloop vind ik heel belangrijk: vanuit een correcte stap, draf, galop en balans kan een paard correct gaan springen. Als die dingen niet voor elkaar zijn, kan een paard ook geen correcte sprong maken. Het is aan ons als ruiter om een paard in zijn model en beweging te verbeteren. Daarmee houd je een paard ook langer gezond. Dat is onze opdracht als ruiter.”

Correcte houding en zit

 “Als de mens niet correct op het paard zit, kunnen we het paard niet correct trainen,” vindt Sloothaak. Het stuk dressuurmatig trainen komt in zijn trainingen dan ook regelmatig terug: “Bedenk jezelf: waarom rijden dressuurruiters hun proef niet in verlichte zit? Omdat dit niet gaat. En wij springruiters denken nog steeds dat we een paard in verlichte zit dressuurmatig kunnen trainen. Maar alleen vanuit een correcte zit kan je een verlichte zit leren, je moet eerst alles dressuurmatig voor elkaar hebben.” Om zowel de dressuurmatige basis als het springen te verbeteren, laat Sloothaak op 31 januari diverse oefeningen zien. Denk aan cavalettiwerk, dubbelsprongen en het rijden van lijnen.

Waar Sloothaak deze leerzame avond precies mee aan de slag gaat laat hij afhangen van de combinaties die in de baan verschijnen en de uitdagingen die zij tegenkomen. Het is niet uitgesloten dat de bekende trainer zelf ook in het zadel plaatsneemt: “Wanneer nodig stap ik als trainer zelf op het paard van een leerling: een paard kan er anders uit zien dan dat hij aanvoelt. Als trainer moet je weten wat voor gevoel een paard geeft en aan leerlingen kunnen laten zien wat zij moeten doen.”

Praktische informatie